Espanya

Pedro Sánchez guanya les primàries i liderarà els socialistes espanyols

L’ex-secretari general del PSOE recupera el càrrec en aconseguir el 50% dels vots i superar Susana Díaz i Patxi López, amb el 40% i el 10%, respectivament

Pedro Sánchez guanya les primàries i liderarà els socialistes espanyolsAgències

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ex-secretari general del Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) Pedro Sánchez tornarà a liderar el partit després de derrotar Susana Díaz i Patxi López, en assolir gairebé el 50% dels vots, enfront de la presidenta andalusa, qui va obtenir el 40%. Al tancament d’aquesta edició i amb el 85% dels vots escrutats, López havia aconseguit el 10%. La victòria de Sánchez suposa que ha derrotat el PSOE històric i els barons del partit, després d’una disputada campanya electoral, ja que la dirigent andalusa comptava amb el suport dels expresidents Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero, del gros de l’aparell del partit i de gran part dels barons territorials.

Sánchez ha aconseguit passar per sobre dels obstacles que tenia quan va iniciar el seu recorregut per Espanya per recuperar el comandament de la secretaria general del PSOE: l’abandó de la majoria de la seva executiva; dels homes de confiança que li havien donat suport com Patxi López, Óscar López, César Luena o Antonio Hernando; de la seva sortida de l’escena política en deixar l’acta de diputat; de la deserció d’alguns barons com Francina Armengol o Sara Hernández, i fins i tot de la neutralitat declarada del líder del Partit Socialista de Catalunya, Miquel Iceta.

Pocs minuts després que sortissin els primers resultats, la presidenta andalusa, Susana Díaz, va assumir la seva derrota i va felicitar el vencedor de les primàries. Ho va assegurar en un tuit el responsable de comunicació i estratègia de la seva candidatura, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis. “Susana Díaz acaba de felicitar Pedro”, va confirmar l’andalús i membre de l’equip de Sánchez.

L’exlehendakari Patxi López també va felicitar Sánchez i va apel·lar al treball conjunt per “reconstruir” el partit. “Felicitats @sanchezcastejon. La militància ha parlat, ara ens toca a tots treballar per reconstruir el @PSOE”, va escriure a Twitter.

D’altra banda, el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va comunicar al president de la gestora, Javier Fernández, la seva “dimissió immediata”. El nou secretari general del PSOE va avançar fa uns dies en una entrevista a Onda Cero que si era escollit Hernando “segur” que no continuaria en el càrrec.

EL PP LAMENTA QUE EL TRIOMF SUPOSA EL RETORN "AL NO ÉS NO"

El Partit Popular va lamentar que la victòria de Pedro Sánchez a les primàries socialistes suposi “la tornada al no és no”. Així ho van assenyalar fonts de la direcció nacional del partit en una primera valoració després de conèixer la victòria de Sánchez. No obstant això, van apel·lar a la tranquil·litat davant del que pot suposar aquesta elecció en el futur per a l’estabilitat del país. En concret, no van voler entrar en especulacions sobre la possibilitat que Mariano Rajoy pugui decidir una convocatòria anticipada d’eleccions generals.

D’altra banda, el líder de Podem, Pablo Iglesias, va assegurar via Twitter: “Els militants del PSOE han decidit i han enviat un missatge molt clar. Felicitats i bona sort, Pedro Sánchez.”

tracking