tecnologia

Un ciberatac global posa en risc els sistemes informàtics de 74 països

L’acció afecta diversos hospitals i centres sanitaris britànics, així com grans empreses espanyoles

Un ciberatac global posa en risc els sistemes informàtics de 74 païsosEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una onada de ciberatacs va afectar ahir els sistemes i infraestructures informàtiques d’almenys 74 països. Al Regne Unit, a més, es van veure perjudicats més d’una dotzena d’hospitals i centres mèdics.

L’empresa russa de seguretat informàtica Kaspersky va estimar en més de 45.000 els atacs perpetrats pel virus del tipus ransomware. “Fins al moment hem registrat 45.000 atacs en 74 països. Les xifres segueixen augmentant inusitadament”, va escriure Costin Raiu, director global de l’equip de Recerca i Anàlisi del Laboratori Kaspersky, al seu compte de Twitter. Raiu va agregar que el missatge que encapçalava el ciberatac, que va afectar països com Espanya, el Regne Unit, Turquia, Ucraïna i la pròpia Rússia, està escrit en romanès, però no per un nadiu.

La primera ministra britànica, Theresa May, va afirmar que les fallades informàtiques que van patir hospitals i centres mèdics al país es deuen a un “atac internacional” més ampli. “Això no estava dirigit contra l’NHS (el sistema públic de salut britànic). És un atac internacional que ha afectat diversos països i organitzacions”, va dir May a la BBC.

Els sistemes informàtics de nombrosos hospitals, principalment a Anglaterra, van quedar bloquejats per un ciberatac a gran escala que va obligar a derivar ambulàncies i pacients d’urgències a altres centres i cancel·lar visites. Els serveis d’intel·ligència del Regne Unit col·laboren en la investigació d’una incidència que va afectar almenys 16 autoritats sanitàries locals, que engloben hospitals, centres de salut i consultes dentals, entre altres serveis.

El sistema públic d’Anglaterra, NHS England, va assenyalar que les primeres perquisicions apunten al fet que els ordinadors de la seva xarxa van ser infectats per un programari maliciós conegut com a Wanna Decryptor. En les pantalles dels treballadors sanitaris va aparèixer un missatge que exigia un pagament per recuperar els arxius, van relatar diversos testimonis, una situació similar a la que van patir ahir equips informàtics de diverses compa-nyies espanyoles. La divisió tecnològica del sistema públic de salut del Regne Unit, NHS Digital, va assegurar que no hi ha constància que els historials clínics i altres dades dels pacients ha- gin quedat compromesos amb aquest atac.

Companyies afectades

A Espanya el govern va confirmar que es van produir diversos ciberatacs a companyies nacionals, entre elles Telefónica, encara que no es van veure perjudicats ni la prestació de serveis als usuaris ni l’operativa de xarxes. Telefónica va procedir a apagar els ordinadors de la xarxa corporativa com a mesura preventiva després de detectar problemes en un centenar de dispositius a causa d’un virus informàtic, i altres compa-nyies, com Iberdrola, Vodafone i Indra, van prendre també mesures de prevenció. També com a precaució, els ministeris i organismes depenents de l’Administració General de l’Estat van desconnectar equips.

Les autoritats espanyoles van explicar que la infecció massiva va ser provocada per un virus informàtic del tipus ransomware, que després d’instal·lar-se en l’equip, bloqueja l’accés als fitxers i demana un rescat per recuperar-los. El mètode d’infecció i propagació del virus es produeix aprofitant una vulnerabilitat del sistema operatiu Windows.

tracking