frança

Macron prescindeix de Valls però li deixa via lliure al seu departament

La República en marxa no accepta la candidatura del polític, però tampoc es presentarà a la circumscripció d’Essone

Macron prescindeix de Valls però li deixa via lliure al seu departamentEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La República en marxa (LRM), el partit del president electe de França, Emmanuel Macron, aposta per cares desconegudes en el seu assalt a les legislatives del juny, i tot i que no integrarà en les seves llistes l’ex-primer ministre socialista Manuel Valls, ha deixat clar que no li farà competència en la seva circumscripció electoral.

El secretari general d’LRM, Richard Ferrand, va ser preguntat amb insistència en una conferència de premsa respecte a Valls, qui es va oferir dimarts com a candidat en la nova agrupació de Macron en detriment del Partit Socialista (PS), amb el qual ha estat fins ara alcalde, diputat, ministre i cap de l’executiu. Incòmode per les contínues preguntes sobre el polític, Ferrand va començar per destacar que La República en marxa no acolliria a Valls perquè incompleix un dels requisits que s’han imposat, en haver estat parlamentari en tres ocasions.

No obstant això, en un gest de condescendència, va aclarir que no se li farà competència, la qual cosa significa que LRM descarta presentar un altre candidat en la circumscripció de l’ex-primer ministre, la d’Essone, a la perifèria sud de París. “No li tancarem la porta als nassos a un antic primer ministre que vol unir-se a nosaltres i ser útil”, va afirmar el secretari general.

En declaracions al canal de televisió BFMTV, Manuel Valls –que té obert un expedient a la formació socialista que podria acabar amb la seva expulsió del partit– va reiterar la intenció de ser candidat pel partit de Macron al seu feu d’Essone, on va ser triat les passades legislatives. L’ex-primer ministre ho faria fins i tot sense l’aval del partit del president electe, amb la idea de donar suport a la seva política. “Em presentaré sota els colors del progrés, en la línia de la majoria presidencial”, va insistir en relació amb aquesta qüestió.

El secretari general de La República en marxa es va esplaiar sobre els criteris que han utilitzat per elaborar les llistes d’aspirants a diputats, i va assegurar que compleixen la regla de “la pluralitat” ideològica que preval en la formació. Fins al moment, han escollit 428 candidats –el més jove té 24 anys i la més veterana 72– pels 577 escons de la cambra, que es disputaran en els comicis de l’11 i del 18 de juny. Els restants els anunciaran dimecres que ve, quan el govern de Macron estigui format.

Entre els ja coneguts hi ha 24 diputats socialistes sortints, i “nombroses” peticions d’altres han estat rebutjades. Ferrand va precisar que algunes de les candidatures que falten per adjudicar es podran atribuir a diputats conservadors del partit Els Republicans, temptats per adherir-se al projecte presidencial. Va posar l’accent en el fet que van rebre milers de candidatures en la seva plataforma, i que després del cribratge, el 52% dels candidats ja coneguts no té passat polític.

“Reemplaçar” el PS

Entre la resta de forces polítiques que lluitaran per controlar l’Assemblea Nacional, el líder esquer­rà Jean-Luc Mélenchon va oficialitzar amb el seu moviment, la França Insubmisa, la candidatura a Marsella, un dels bastions del Front Nacional de Marine Le Pen.

Mélenchon va assegurar que la seva meta en aquests comicis és “reemplaçar” el Partit Socialista i controlar l’Assemblea per fer contrapès al socioliberal Macron, que serà investit president aquest diumenge.

tracking