estats units

Trump rep Lavrov enmig de la polèmica pel comiat del cap de l'FBI

El mandatari es troba amb el titular rus d’Exteriors després de fer fora Comey, que investigava el lligam de Moscou amb la campanya del magnat

Trump rep Lavrov enmig de la polèmica pel comiat del cap de l'FBIEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels Estats Units, Donald Trump, va rebre ahir a la Casa Blanca el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, enmig de la polèmica per la decisió d’acomiadar el ja exdirector de l’FBI, James Comey –una notícia cone­gu­da la nit de dimarts passat–, qui investigava els possibles llaços entre la campanya electoral del magnat i el Kremlin. La trobada amb Lavrov a porta tancada al Despatx Oval ha estat, fins ara, el contacte de més alt nivell de Trump amb Moscou des de la seva arribada a la Casa Blanca el 20 de gener passat.

Més enllà de les converses que tots dos van tenir sobre els conflictes a Síria i Ucraïna, l’atenció sobre la trobada es va centrar en el fet que es va produir unes hores després de l’acomiadament fulminant i de sorpresa de Comey, que liderava una investigació sobre els suposats contactes amb Rússia de la campanya electoral de Trump. Després de veure’s amb Lavrov, el president nord-americà va rebre l’exsecretari d’Estat Henry Kissinger (1973-1977) i, preguntat per si el tema de Comey va afectar la seva reunió amb el ministre rus, el mandatari va respondre taxatiu: “No, de cap manera.” Trump no va voler respondre a una altra pregunta relativa a si el nou director de l’FBI estarà a càrrec de les indagacions en marxa sobre els contactes de la seva campa­nya electoral amb Rússia. En tot cas, el president va defensar la decisió d’acomiadar Comey perquè, al seu entendre, “no estava fent una bona feina. Simplement això”, va reblar.

De la seva banda, la portaveu adjunta de la Casa Blanca, Sarah Huckabee Sanders, va comentar després en la roda de premsa diària que el Govern “anima” l’FBI a completar la recerca sobre aquesta suposada ingerència russa a les eleccions. Així mateix, també va assegurar que Trump tenia pensat acomiadar Comey des del moment que va guanyar les eleccions al novembre.

El president, va explicar, “va perdre confiança en el director Comey i, sincerament, estava pensant-s’ho des del dia que va ser escollit”, va afirmar Sanders, que hi va afegir que Trump va prendre la decisió final el mateix dimarts.

Preocupacions sobre Comey

Durant la compareixença davant els periodistes, la portaveu va explicar que Trump va conversar amb el fiscal general, Jeff Sessions, i amb el seu número dos, Rod Rosenstein, dilluns, quan li van transmetre les seves preocupacions sobre el comportament de Comey, i el mandatari els va demanar que ho posessin per escrit. A continuació, Sessions i Rosenstein van elaborar els documents en els quals Trump es va basar per, en una carta, notificar a Comey la destitució “amb efecte immediat”.

tracking