Amèrica del Sud

Noves manifestacions a Veneçuela, on ja són 37 les víctimes mortals

La capital va viure ahir dues marxes, una de convocada pels chavistes i l’altra pels grups opositors

Noves manifestacions a Veneçuela, on ja són 37 les víctimes mortalsAGÈNCIES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les dues principals forces polítiques de Veneçuela van celebrar ahir noves manifestacions a Caracas després d’una onada de protestes que ha deixat fins al moment 37 morts i més de 700 ferits a tot el país. La coalició opositora Mesa de la Unitat Democràtica va cridar a participar en una marxa de les dones contra la repressió, que va arrencar des de l’est de Caracas amb destinació al ministeri d’Interior i Justícia, al centre de la capital.

Per la seva banda, el governant Partit Socialista Unit de Veneçuela (PSUV) va fer una marxa, també de dones, per la pau i “contra el terrorisme”, que va acabar a la Defensoria del Poble, un lloc al qual no ha pogut arribar l’oposició malgrat haver-ho intentat en gairebé 20 ocasions durant les últimes setmanes.

Els organitzadors de la marxa opositora van demanar als seus simpatitzants, dones i homes, participar vestits de blanc, portant la bandera nacional i portant flors per retre homenatge a les 37 persones que han perdut la vida a les protestes des que van començar l’1 d’abril.

Divendres van morir dos joves de vint anys que havien estat ferits en escenaris de protesta a Carabobo i en l’estat de Zulia, limítrof amb Colòmbia, xifra que va elevar a 37 el total de víctimes mortals de les manifestacions, tot i que la fiscalia encara no ha confirmat l’últim cas.

El ministeri públic va informar que Hecder Lugo va morir després de resultar ferit amb arma de foc el dia anterior quan “es trobava en el lloc on es desenvolupava la manifestació”, al municipi de San Diego de Carabobo.

D’altra banda, mitjans locals i diversos dirigents de l’oposició veneçolana van informar de la mort de Miguel Medina, que va morir a la ciutat de Maracaibo, capital del Zulia i segona ciutat més poblada del país, després de passar diversos dies hospitalitzat en resultar ferit a causa d’una protesta.

En el seu lloc d’internet, el diari regional Panorama va explicar que Medina va morir la matinada de divendres “després d’haver rebut un tret a l’abdomen”, i va destacar que aquest jove és la primera víctima mortal que es registra a Zulia des que es van iniciar les protestes antigovernamentals a tot el país.

UN ÚS DE LA FORÇA "LEGAL, PROPORCIONAL I DIFERENCIAT"

El ministre d’Educació de Veneçuela i encarregat d’una comissió per impulsar la participació en una Assemblea Nacional Constituent, Elías Jaua, va dir ahir que l’ús de la força com a resposta de l’Estat veneçolà a les protestes opositores ha estat “legal, proporcional i diferenciat”. Segons Jaua, l’Estat està responent “per sota dels estàndards perquè ens estem enfrontant a manifestants armats, amb pistoles, escopetes i fusells en alguns casos”. Va assegurar que aquests manifestants armats “han ocasionat ja la mort de cinc efectius policials, militars i de la guàrdia nacional”, i que les forces de seguretat, en canvi, han respost “amb aigua de propulsió i bombes lacrimògenes i amb la contenció física dels que protesten”.

tracking