Estats Units

El sistema sanitari de Trump deixa milions de persones sense cobertura

L’ONG Human Right Watch alerta que la derogació de la reforma que va emprendre Obama pot suposar un “devastador revés” per als més desafavorits

El sistema sanitari de Trump deixa milions de persones sense coberturaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’organització no governamental Human Rights Watch (HRW) va criticar ahir la derogació de la reforma sanitària impulsada per l’expresident dels Estats Units Barack Obama, coneguda com Obamacare. L’entitat va qualificar aquest fet com un “devastador revés” per a l’accés a l’assistència sanitària al país.

La Cambra de Representants va aprovar dimecres per un estret marge la llei d’assistència sanitària americana (AHCA, per les sigles en anglès), que substituirà l’Obamacare, fet que representa una simbòlica victòria per a l’actual mandatari nord-americà, Donald Trump.

HRW va assenyalar que d’entrar en vigor la nova legislació, suposaria un important escull per a l’accés a recursos mèdics per a aquells que tenen menys possibilitats econòmiques. “Només els atacs al MedicAid –el sistema que ofereix cobertura sanitària a persones de pocs recursos– danyaran milions de persones d’edat avançades i de baixos ingressos, i aquelles que viuen amb discapacitats, en veure reduïda la cobertura i la qualitat de la seva assistència sanitària”, va indicar en un comunicat.

L’organització va subratllar, a més, que posar fi al reemborsament de MedicAid per a planificació familiar també afectarà milions de dones que depenen d’aquest servei per a nombrosos actes sanitaris, des de controls de càncer fins a l’atenció que es rep després de patir una agressió sexual.

“Afeblir la protecció per a les condicions prèvies posarà en risc la salut, el benestar i la vida de milions dels nord-americans vulnerables”, va criticar. “No s’equivoquin: es perdran vides, per això fem una crida al Senat perquè rebutgi aquesta legislació, ja que es tracta d’un atac inacceptable al dret a assistència sanitària i als serveis de salut a tots els nord-americans, en particular els que més els necessiten”, hi va afegir.

Amb 217 vots a favor i 213 en contra, la Cambra de Representants va aconseguir tirar endavant el text únicament amb el suport del Partit Republicà. Cap demòcrata va dir que sí a una llei que queda en mans del Senat i que passa pàgina al fracàs legislatiu de març, quan els republicans es van veure obligats a retirar la iniciativa per falta de suport.

Pendents del senat

Al Senat, la majoria republicana és molt més estreta que a la cambra baixa i els demòcrates solament necessiten convèncer tres conservadors perquè la llei no prosperi. Senadors republicans com Rob Portman (Ohio) i Shelley Moore Capito (Virgínia Occidental) han expressat ja la seva preocupació per l’impacte de l’AHCA als seus estats, especialment quant a les retallades a les ajudes per a les persones amb menys recursos, per no parlar d’altres representants més moderats com Susan Collins (Maine). Mentrestant, els ultraconservadors Ted Cruz, Mike Lee i Rand Paul també podrien posar-s’hi en contra.

“Aquest projecte de llei no arribarà enlloc al Senat dels Estats Units”, va afirmar el líder de la minoria demòcrata, Chuck Schumer. “En lloc de mirar d’aprovar una versió diferent del mateix Trumpcare, que significa costos més alts per menys serveis, els republicans al Senat haurien de negar-se a seguir els seus col·legues de la cambra baixa cap al precipici, rebutjar la llei i treballar amb els demòcrates per millorar el nostre sistema de salut de manera bipartidista”, va agregar.

tracking