França

Els militants de Mélenchon es decanten pel vot en blanc o nul

El 36% dels 243.000 participants en la consulta organitzada per la França Insubmisa prefereix aquesta opció davant de Macron (34,8%) o l’abstenció (29%)

Els militants de Mélenchon es decanten pel vot en blanc o nulEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els seguidors de la França Insubmisa, el moviment polític de l’esquerrà Jean-Luc Mélenchon, s’han pronunciat a favor del “vot en blanc o nul” en la segona volta de les presidencials franceses d’aquest diumenge, on s’enfronten el socioliberal Emmanuel Macron i la ultradretana Marine Le Pen. Al final de la consulta pública, realitzada a través d’Internet i en la qual han participat 243.128 seguidors durant una setmana, el 36,12% dels participants s’han pronunciat per votar en blanc o dipositar un vot nul, el 34,83% per Macron i el 29,05 % per l’abstenció.

Mélenchon, criticat per la seva indefinició sobre a qui votar en la segona volta, va obtenir un resultat històric per a l’esquerra radical en la primera, celebrada el 23 d’abril, quan va atreure set milions de votants, gairebé el 20% dels sufragis. “No es tractava de donar una consigna de vot, però sí de reflectir l’opinió dels insubmisos sobre la seva opció en la segona volta”, va assenyalar en un comunicat el seu moviment polític, que va excloure de les opcions el vot al Front Nacional de Le Pen.

Mélenchon, antic ministre del governant Partit Socialista (PS), ha estat objecte de durs comentaris per part de Macron, de dirigents del centre-dreta i dels mateixos socialistes per no haver donat una consigna de vot clara contra Le Pen i en favor del candidat centrista. Segons els analistes, una alta abstenció o un augment dels vots nuls o blancs podrien desembocar diumenge en un triomf de la dirigent euròfoba. D’acord amb els últims sondejos, l’exministre d’Economia encara compta amb cert matalàs pel que fa als suports, d’entorn del 60% en la intenció de vot, enfront del 40% de Le Pen, malgrat que el candidat ha perdut punts l’última setmana.

Mélenchon, que ha reprovat el “neoliberalisme” que diu encarnar Macron, havia demanat a l’aspirant d’En marxa! que renunciés a la seva reforma laboral per atreure els set milions de votants de l’esquerra. Macron, no obstant això, s’ha oposat a modificar aquest pla econòmic i va recordar que el seu programa va ser el més votat en la primera volta de les presidencials, amb 8,6 milions de vots, més del 24% del cens electoral.

CINC DETINGUTS ARREU DEL PAÍS EN UNA OPERACIÓ ANTITERRORISTA

Cinc persones van ser detingudes ahir en una operació antiterrorista efectuada en diversos punts de França, en la qual també es van comissar armes de gran calibre. Les detencions van tenir lloc al matí a les localitats de Villeneuve d’Ascq (nord), Roanne (est) i Rouen (nord-oest), segons va indicar el diari Le Parisien en la seva edició digital. Els arrestos es van produir en el marc d’una recerca preliminar oberta per la fiscalia de París –encarregada d’assumptes antiterroristes– el 8 de març passat encarregada a la policia judicial. França està en estat d’emergència des dels atemptats gihadistes del 13 de novembre de 2015 a París i ha incrementat el dispositiu de seguretat amb motiu de les eleccions presidencials.

tracking