Orient Mitjà

Tillerson arriba a Moscou amb un ultimàtum per a Putin a Síria

El secretari d’Estat nord-americà insta el president rus a triar entre el règim d’Al-Assad i una aliança amb Occident

Tillerson arriba a Moscou amb un ultimàtum per a Putin a SíriaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari d’Estat nord-americà, Rex Tillerson, va arribar ahir a Rússia amb un ultimàtum per al president Vladímir Putin, a qui va instar a triar entre el règim sirià de Bashar al-Assad i una aliança amb Occident. Tillerson, el primer alt funcionari dels EUA que visita Moscou des de l’arribada al poder del Donald Trump, es reunirà avui amb el seu homòleg rus, Serguei Lavrov, i no es descarta una trobada amb Putin.

“És aquesta una aliança a llarg termini que serveix als interessos de Rússia, o preferiria unir-se als Estats Units, juntament amb altres països occidentals i d’Orient Mitjà, per resoldre la crisi a Síria?”, va declarar abans de viatjar rumb a Rússia. Tillerson, que va participar a Itàlia en una reunió d’Exteriors del G7 i va acordar amb la primera ministra britànica, Theresa May, “pressionar” el Kremlin, va subratllar que “està clar que el regnat de la família Al-Assad arriba a la seva fi”.

Des del presumpte atac químic del 4 d’abril passat a la província siriana d’Idleb, del que Occident responsabilitza Damasc, Tillerson no ha deixat d’acusar Rússia de ser responsable “moral” de la mort de prop d’un centenar de civils. En opinió de Washington, Moscou ha incomplert la seva part en l’acord d’eliminació d’armes químiques a Síria, que va evitar el 2013 una invasió nord-americana i que va ser forjat per Putin i Al-Assad. Al mateix temps, tot i assegurar que els EUA guarden en la recambra un nou bombardeig contra objectius sirians, Tillerson va afirmar ahir que per a la Casa Blanca és prioritària la lluita contra Estat Islàmic.

Els altres països del G7 no només van rebutjar noves sancions contra Moscou, com proposava el Regne Unit, sinó que van advocar per una solució diplomàtica al conflicte, admetent que sense Rússia i l’Iran no hi ha solució.

Mentrestant, Putin va respondre a les acusacions alertant que, segons les dades que té al seu poder, es preparen noves “provocacions” d’atacs químics a Síria per culpar Al-Assad. “Es proposen col·locar algun tipus de substància i culpar del seu ús les autoritats sirianes”, va assegurar. De fet, l’Estat Major rus va afirmar que els terroristes ja estan transportant substàncies tòxiques a la zona de Guta Oriental, l’oest d’Alep i Khan Shaykhun.

Putin va destacar que la situació creada després de l’atac químic de la setmana passada, li recorda a la invasió de l’Iraq el 2003, “quan els representants dels Estats Units al Consell de Seguretat van mostrar les suposades armes nuclears trobades a l’Iraq. Després d’això va començar la campanya a l’Iraq, la militar, que va acabar amb la destrucció del país, un augment de l’amenaça terrorista i el sorgiment d’Estat Islàmic”, va afirmar.

“Un enemic comú”

El president rus va acusar els països occidentals de voler normalitzar a costa de Rússia les relacions amb Trump, després de prendre partit durant la campa-nya electoral en favor de Hillary Clinton. “Molt bona plataforma per a la consolidació: Síria i Rússia. Ja hi ha un enemic comú. Magnífic. Estem disposats a aguantar, però esperem entrar de totes maneres en una fase positiva de cooperació”, va dir.

Rússia va insistir que Síria no té armes químiques, i va garantir la seguretat dels experts internacionals que vulguin desplaçar-se a l’aeròdrom de Shayrat, a la província d’Homs, des del qual suposadament va tenir lloc l’atac de Idleb, segons els EUA.

tracking