Rússia

Almenys 10 morts en un atac amb bomba al metro de Sant Petersburg

Detonació en un comboi mentre circulava entre dues cèntriques estacions

Almenys 10 morts en un atac amb bomba al metro de Sant PetersburgEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El terrorisme va tornar a colpir ahir Rússia amb un atemptat amb bomba en un tren del metro de Sant Petersburg, que va causar almenys deu morts i desenes de ferits, justament quan el president, Vladímir Putin, es trobava a la ciutat. Segons el ministeri de Sanitat, set persones van morir a l’acte, una altra mentre era traslladada en ambulància i dues més ja a l’hospital, mentre sis dels ferits es troben en estat greu.

L’atac va passar poc abans de les tres de la tarda, i tot i que al principi es va informar sobre dues explosions, el Comitè Nacional Antiterrorista (CNA) va assegurar que només es va produir una detonació, entre dues cèntriques estacions –Tejnologuicheskiy Institut i Sennaya Ploschad– de la línia blava del tren metropolità. “L’explosió va tenir lloc entre dues estacions, però el maquinista va prendre la decisió absolutament correcta de no parar el comboi fins a arribar a la següent parada”, va informar Svetlana Petrenko, portaveu del Comitè d’Instrucció. Això, segons la funcionària, “va permetre començar l’evacuació immediatament”.

L’explosió va causar una gran fumera, la qual cosa va obligar a evacuar un gran nombre de passatgers a totes dues estacions, de les més concorregudes de la ciutat, i poc després les autoritats van optar finalment per tancar tot el servei de metro fins avui. En les primeres imatges divulgades pels mitjans de comunicació es veien diversos cossos ensangonats estesos davant d’un vagó del metro amb les portes arrencades a causa de l’ona expansiva.

A més, un altre artefacte explosiu casolà va ser desactivat pels artificiers a l’estació de metro Ploschad Vosstania, a tocar de l’estació de Moscou, la més gran de la ciutat i d’on surten els trens cap a la capital russa. Aquest artefacte, que va ser col·locat dins d’un extintor, tenia una potència d’un quilogram de trilita, més elevada encara que la que va fer explosió.

La Fiscalia General russa va incoar un cas penal per terrorisme després que Putin assegurés públicament que la principal hipòtesi és un atemptat terrorista, encara que el Comitè d’Instrucció va assegurar que no es descarta cap versió.

Ordre de cerca i captura

De moment es desconeix l’autoria de l’atac, i tot i que fonts oficials van informar en un primer moment d’un possible acte suïcida, dues persones ja han estat declarades en cerca i captura per col·locar els dos artefactes explosius. A més, segons van destacar diversos mitjans de comunicació russos, les càmeres de seguretat del metropolità van captar la imatge d’un dels suposats organitzadors de l’atemptat, un home de mitjana edat amb barba i cabell negres i aspecte de clergue musulmà.

tracking