Política

La UE celebra 60 anys del Tractat de Roma refermant-se en la unitat

Els líders europeus afirmen que volen continuar junts per superar diferències i reptes de futur, però amb ritmes i intensitats diversos

La UE celebra 60 anys del Tractat de Roma refermant-se en la unitatEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els màxims representants dels 27 estats membres de la Unió Europea –tots excepte el Regne Unit– van signar ahir una declaració per refermar el seu compromís a mantenir-se units. L’acte va tenir lloc en el marc de la celebració dels 60 anys de la firma del Tractat de Roma, base i origen de la Unió. Així doncs, es dissipaven els dubtes que darrerament han sobrevolat el continent sobre el futur de la UE. Ni l’inici del Brexit (ni tan sols hi va haver referències) ni l’amenaça populista que arriba des de França o Alemanya van impedir renovar el compromís, subratllant la unitat i indivisibilitat del projecte europeu.

Els caps d’Estat i de Govern de l’organització volen continuar junts per superar diferències i reptes de futur, si bé amb ritmes i intensitats diversos, però sempre en el marc dels tractats, tal com va remarcar el president del Consell Europeu, Donald Tusk. “Avui no n’hi ha prou de demanar unitat i protestar contra les diferents velocitats. És molt més important que respectem les regles comunes. Aquesta és la base real de la nostra unitat”, va assegurar. “Només units podrem assumir els reptes que hem d’afrontar junts. Només units podrem deixar com a llegat per a les futures generacions una Europa més pròspera, social i segura”, va declararel president de la Comissió Europea, Jean-Claude Junker.

A més de la crida a la unitat, els representants europeus van aprofitar per criticar “les tensions nacionalistes”, segons l’amfitrió, el primer ministre italià, Paolo Gentiloni. També el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, s’hi va referir. Des del seu punt de vista la declaració signada ahir referma com un valor essencial europeu el respecte a l’Estat de dret, restant-li, així, base al sobiranisme català. “A ningú se li acudiria a Europa donar suport a qui transgredeixi la llei”, va concloure. Una interpretació que es deriva de la frase que inclou la declaració i que diu que la Unió Europea respecta la llei. No hi ha referència explícita al cas català, però sí que des de la Moncloa la consideren suficient.

D’altra banda, la declaració de Roma posa un accent especial en la defensa: els 27 volen “una Europa segura i protegida” amb “fronteres exteriors protegides i una política migratòria eficaç”, “forta en l’escena mundial” i disposada a “assumir més responsabilitats” en els conflictes globals. El compromís inclou també parar més atenció a la veu dels ciutadans, per contrarestar l’onada creixent de populisme i d’euroescepticisme.

Per la jornada que es va celebrar a Roma es va disposar de fortes mesures de seguretat, amb un desplegament de 7.000 militars i policies per evitar un possible atac terrorista i que hi hagués disturbis en les sis manifestacions convocades.

tracking