França

Fillon, imputat per presumpte desviament de fons públics

El candidat del centredreta francès anirà a judici pels suposats contractes ficticis de la seva dona com a assistenta parlamentària

Fillon, imputat per presumpte desviament de fons públicsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El candidat del centredreta a les eleccions presidencials franceses, François Fillon, va ser imputat ahir pel presumpte cas de contractes ficticis de la dona i dels fills com a assistents parlamentaris. L’anunci arriba a poc més d’un mes per a la celebració de les eleccions presidencials franceses, previstes per al 23 d’abril i el 7 de maig i mentre les intencions de vot de Fillon s’enfonsen a les enquestes.

L’ex-primer ministre de Nicolas Sarkozy s’haurà d’asseure davant dels tribunals per un presumpte malbaratament de fons públics i de béns socials. Tot i que estava previst que Fillon rebés la notificació avui, finalment els jutges van decidir convocar-lo ahir “perquè l’audició avanci amb rapidesa”. És el primer cop que un candidat a la presidència de la República Francesa és imputat. Fillon va refusar respondre als jutges d’instrucció però els va llegir una declaració que també va ser difosa pel diari francès Le Figaro. “Sí, vaig contractar la meva dona i la realitat del seu treball és innegable”, va dir Fillon, que afirma tenir testimonis i proves per demostrar la seva innocència.

El cas va esclatar després que el setmanari francès Le Canard Enchaîné publiqués el mes de gener passat que la dona del candidat a l’Elisi, Penelope Fillon, hauria estat contractada pel seu marit com a assistenta parlamentària sense dur a terme realment la seva feina entre els anys 1986 i 1990 i entre el 1998 i el 2002. A més, també hauria treballat de manera fictícia pel suplent de François Fillon un cop va ser designat primer ministre entre el 2002 i el 2007. En total, hauria cobrat 680.380 euros nets (3.600 euros mensuals). A França està permès que els diputats i senadors contractin els familiars com a assistents parlamentaris sempre que duguin a terme les seves tasques. Fillon també haurà de respondre pel presumpte contracte fictici de la seva dona a la publicació Revue des Deux Mondes i pels contractes de dos dels seus fills com assistents al Senat. És poc probable que Fillon sigui jutjat abans de les eleccions, ja que els advocats poden presentar ara un recurs. L’ex-primer ministre de Sarkozy mantindrà la seva candidatura, malgrat que va arribar a anunciar en un principi que es retiraria en cas de ser imputat.

INVESTIGUEN PER "FAVORITISME" UN VIATGE DE MACRON

La fiscalia de París va obrir ahir una investigació per suposat “favoritisme” en un sopar del candidat a les eleccions presidencials Emmanuel Macron amb empresaris francesos de Las Vegas. La trobada hauria tingut lloc el 6 de gener del 2016, quan Macron era ministre d’Economia. La investigació s’ha obert després que el setmanari satíric francès Le Canard Enchaîné revelés la setmana passada que el sopar hauria estat encarregat per Business France (un organisme de promoció tecnològica francesa que depèn del ministeri d’Economia) al grup Havas, per un cost de 381.759 euros. EnMarche!, el moviment que lidera Macron, va dir en un comunicat que la investigació no implica ni Macron ni cap membre del gabinet.

tracking