Catalunya

Dos empresaris admeten que van facturar al Palau treballs per a CDC

El responsable d’una agència de publicitat i el d’una empresa audiovisual reconeixen que el partit es va lucrar amb el desviament de fons de la institució

Dos empresaris admeten que van facturar al Palau treballs per a CDCEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dos directius d’empreses proveïdores de CDC van reconèixer ahir davant l’Audiència de Barcelona que la formació es va lucrar amb el desviament de fons del Palau de la Música a través de factures falses, encara que van desvincular de la trama l’extresorer del partit Daniel Osácar. Miguel Giménez Salinas i Juan Manuel Par­ra, responsables, respectivament, de les empreses Altraforma i Hispart, van assegurar que van participar en la trama a través de factures falses, per les quals la fiscalia els demana tres anys de presó en acusar-los d’un delicte de falsedat documental.

La declaració dels empresaris segueix la mateixa línia de les acusacions a CDC dels exresponsables del Palau, Fèlix Millet, Jordi Montull i la seva filla Gemma, que en anteriors jornades del judici van acusar la formació de finançar-se il·legalment amb comissions de la constructora Ferrovial a través de l’ens cultural. La fiscalia sosté que el desviament de fons es vehiculava a través dels pagaments en metàl·lic, els convenis que el Palau va signar amb la seva fundació afí Trias Fargas –actual CatDEM– i la facturació falsa a través d’empreses proveïdores que carregaven a l’entitat els serveis que prestaven a la formació.

Dos dels empresaris acusats per aquests fets van confirmar la tesi, tot reconeixent que va ser la mateixa CDC la que els dirigia al Palau per cobrar pels serveis prestats al partit, confessió que podria traduir-se en una rebaixa de les seves penes. Giménez Salinas, ex-conseller delegat de l’empresa publicitària Altraforma, va dir que entre el 2006 i el 2007 va carregar al Palau tres factures per un total de 190.778 euros amb els conceptes falsificats, atès que en realitat corresponien a serveis que havia prestat a CDC. Segons l’empresari, va ser Convergència qui el va instar a fer-ho, encara que va assegurar que no recorda la identitat de l’interlocutor.

En la mateixa línia es va manifestar Juan Manuel Parra, de l’empresa Hispart, dedicada al muntatge de sistemes audiovisuals, qui va dir que va carregar al Palau tretze factures per un valor total de 824.299 euros que en realitat corresponien a serveis prestats a CDC amb motiu de les eleccions generals del 2004. L’acusat va revelar que va ser l’extresorer de CDC Carles Torrent, ja desaparegut, qui li va donar aquestes instruccions, però va insistir que Osácar, el successor al capdavant de les finances de la formació, no en sabia “absolutament res”.

Exdirectius de ferrovial

En la sessió d’ahir van declarar també dos exdirectius de Ferrovial, els quals, com ja va fer dijous l’extresorer de CDC, van desmentir Millet i Montull en negar amb “rotunditat” que els milionaris patrocinis que van destinar al Palau ocultessin comissions il·lícites per a la formació nacionalista. Segons la versió dels exdirectius Pedro Buenaventura i Juan Elizaga, els patrocinis que Ferrovial va destinar al Palau, que van ascendir a més d’onze milions d’euros entre el 2001 i el 2010, pretenien donar a conèixer la constructora al mercat català associant-la a una institució de “prestigi”, la qual cosa els va permetre facturar 200 milions d’euros, partint de zero, a Catalunya.

Ferrovial Agroman, filial del grup Ferrovial, ha reiterat aquesta setmana que el patrocini al Palau de la Música sempre va comportar la celebració dels actes culturals previstos i que no va rebre cap tracte de privilegi en les adjudicacions d’obres.

tracking