França

La justícia seguirà investigant un Fillon molt debilitat en campanya

La fiscalia descarta arxivar la causa dels llocs de treball ficticis de la dona del candidat de la dreta a les presidencials

La justícia seguirà investigant un Fillon molt debilitat en campanyaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La fiscalia va anunciar ahir que seguirà investigant el candidat de la dreta a les presidencials franceses i ex-primer ministre, François Fillon, fet que va endurir el pols que el polític manté amb la justícia. En aquest sentit, el líder dels Republicans va assegurar que continuarà endavant amb la campanya i que seran els electors els que el jutgin.

Fillon va elevar el to contra la fiscalia nacional financera després de la garrotada que li suposa, a poc més de dos mesos dels comicis, la certesa que continuarà les perquisicions a la vista dels primers elements recopilats per la policia. El ministeri públic va descartar, així, l’arxivament de la causa pels presumptes llocs de treball ficticis, finançats amb diners públics, que el líder conservador va atribuir primer a la seva dona i després a dos fills com a assistents parlamentaris. La justícia mira de determinar si hi va haver malversació de fons públics, abús de béns socials –s’investiga també una possible ocupació fictícia de l’esposa del polític per a una revista d’un amic seu– i encobriment dels dos delictes precedents.

Fillon va criticar la publicitat que dona al seu cas l’anunci de la fiscalia quan, segons la seva anàlisi, no hi ha “absolutament cap element nou”. Va insistir que l’acció del ministeri fiscal, que al seu entendre no és més que “un acte de comunicació que alimenta el serial mediàtic”, no li impedirà continuar amb la seva candidatura, amb el suport de 4,4 milions de persones que van participar a les primàries de la dreta que va guanyar el novembre passat.

El candidat va assegurar que es remet únicament al “judici del sufragi universal”, una fórmula que pot interpretar-se com que no deixarà que sigui la justícia la que dicti la seva agenda política, quan des que va esclatar l’escàndol, el 25 de gener, va assegurar que abandonaria la cursa per la presidència si és imputat. El ministeri públic va fer notar que “l’autoritat judicial és independent”, de manera que “no està subjecta” al calendari electoral.

Les investigacions suplementàries han de permetre examinar si és pertinent l’obertura d’una recerca judicial amb la desig­nació d’un magistrat instructor –l’únic habilitat per a una imputació–, o si el dossier es porta directament a judici. Per als advocats de Fillon i de la seva esposa, Penelope, la fiscalia nacional financera no tan sols està violant les regles de la competència en ocupar-se de la regularitat d’uns contractes que només concerneixen al parlament, sinó que el que és “més greu encara”, també contravé “el principi de separació de poder”.

Calendari complicat

El líder de la dreta francesa s’enfronta a un calendari molt delicat, perquè el 17 de març es tanca el termini per presentar candidatures a les presidencials i la seva popularitat s’ha enfonsat. Una enquesta d’Ipsos Sopra Steria publicada ahir va certificar aquesta tendència, amb una baixada de 6,5 punts percentuals en intenció de vot en un mes, i la confirmació una vegada més que ja no només ha deixat de ser el favorit per a la cita electoral, sinó que seria desqualificat en la primera volta del 23 d’abril. D’acord amb aquest sondeig, la ultradretana Marine Le Pen acabaria al capdavant en aquesta primera volta amb el 26% dels vots, seguida per l’exministre d’Economia Emmanuel Macron, amb el 23% dels sufragis, i per Fillon, amb un 18,5% de suports.

tracking