Portugal

Els líders del sud reivindiquen el paper d'Europa en el món actual

Els estats reclamen una UE forta i unida al voltant dels valors democràtics

Els líders del sud reivindiquen el paper d'Europa en el món actualEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els líders dels set països del sud d'Europa van reivindicar ahir a Lisboa que Europa té un paper clau per superar els reptes actuals. Ho van fer a la cimera de països del sud, que va reunir els caps d’Estat o de Govern de Portugal, Espanya, França, Itàlia, Grècia, Malta i Xipre, per fixar una posició comuna en matèria de creixement econòmic, seguretat interna i externa, fluxos migratoris o l’auge dels populismes. En una declaració conjunta, l’amfitrió i primer ministre lusità, António Costa, va apel·lar a buscar una “Europa més forta i més unida” per donar una millor resposta als ciutadans. “En aquest temps de moltes incerteses a escala internacional és essencial tenir una Unió Europea més forta i més unida al voltant dels seus valors” de democràcia, de les seves llibertats i del comerç lliure a l’àmbit mundial”, va dir.

En matèria de seguretat, els líders del sud d'Europa van fixar com a prioritat prevenir la radicalització i evitar que els grups ter­roristes reclutin nous membres, un problema que s’ha de solucionar evitant “exclusió social” amb programes d’inversió en algunes ciutats del continent. També van apel·lar a mantenir la cooperació amb els veïns del nord d’Àfrica i a promoure el desenvolupament i el creixement en aquestes regions per “contribuir a la seva estabilitat i seguretat”.

Segons el primer ministre d’Itàlia, Paolo Gentiloni, “ningú millor” que els països de la Mediter­rània sap que la crisi dels fluxos migratoris és “un problema fonamental”, sobre el qual “cadascú ha d’assumir la seva quota”.

Pel que fa a l’auge dels populismes, el president de Xipre, Nicos Anastasiades, va considerar que guanyen “espai perquè moltes vegades ens quedem en les pures declaracions” en comptes de concretar-les amb accions.

Abans de la conferència, en declaracions a periodistes, el president francès, François Hollande, va subratllar que Europa té els seus propis valors i ha de “respondre” al president dels EUA, Donald Trump, perquè “el que està en causa és el populisme”.

La declaració final apel·la a “completar i reformar la unió econòmica i monetària, assegurant una zona euro cohesionada i permetent així que l’euro compleixi el seu paper original”.

ESPANYA AFIRMA QUE NO HI HAURÀ REFERÈNDUM A CATALUNYA

El govern espanyol, amb el seu president, Mariano Rajoy, al capdavant, està convençut que no hi haurà un referèndum a Catalunya i considera que el que està passant amb els pressupostos catalans evidencia les conseqüències de posar-se en mans de la CUP. És la interpretació que realitzen fonts de l’executiu des de Lisboa, on Rajoy va participar ahir en una cimera de països del sud d’Europa, després que la CUP decidís ahir avalar els pressupostos de la Generalitat tot i que amb l’advertiment que es tracta d’un “sí condicional amb data de caducitat”, ja que retiraran el suport si al setembre no hi ha referèndum.

D’altra banda, Espanya acollirà a l’abril una cimera dels països del sud.

tracking