Estats Units

Peña cancel·la la reunió amb Trump emmig d'una tensió bilateral inèdita

El president mexicà suspèn el viatge a Washington després de la signatura de l’ordre per aixecar el mur fronterer

Peña cancel·la la reunió amb Trump emmig d'una tensió bilateral inèditaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les relacions entre Mèxic i els Estats Units van arribar ahir a un punt de tensió inèdit en molts anys, després que el president, Enrique Peña Nieto, cancel·lés el viatge de la setmana vinent a Washington per reunir-se amb Donald Trump, perquè el seu homòleg nord-americà s’hagi refermat en els plans contra el país llatinoamericà. “Aquest matí hem informat la Casa Blanca que no assistiré a la reunió de treball programada per dimarts que ve”, va afirmar Peña Nieto a Twitter, on va reiterar, no obstant això, la voluntat de Mèxic “de treballar amb els Estats Units per aconseguir acords en favor d’ambdues nacions”.

Immediatament després, el portaveu de la Casa Blanca, Sean Spicer, va expressar la intenció de Washington de buscar “una data per concertar quelcom en el futur”, i va anunciar que mantindrà “les línies de comunicació obertes”, a més de constatar que Trump concedeix “una gran importància” a la relació amb el país veí. Spicer va insistir, no obstant això, que el republicà “ha estat molt clar en la seva intenció de construir el mur”, el cost del qual seria d’entre 12.000 i 15.000 milions de dòlars, i “de com seria pagat”. El mateix Trump va detallar més tard en una reunió amb congressistes republicans que la cita es va anul·lar de mutu acord perquè es preveia “estèril”.

La suspensió del viatge era una fruita que queia madura després del devessall de crítiques rebudes pel mandatari mexicà al seu país per no cancel·lar la trobada, com a reacció a la signatura per part de Trump d’un decret per a la construcció de la barrera fronterera. El president nord-americà havia amenaçat ahir al matí de suspendre la reunió si Mèxic no estava disposat a pagar pel “tan necessari” mur, la qual cosa va ser qualificada d’“humiliació” per alguns líders polítics opositors mexicans. Finalment, Peña Nieto va decidir avançar-se.

En declaracions a EFE, l’analista Rossana Fuentes Berain, de la consultora México Media Lab, va opinar que una escalada de tensió com aquesta no s’havia vist des de feia almenys un quart de segle. “Els últims 25 anys han mostrat equilibri i una de convivència real” entre tots dos països, però “sembla que tot això s’està tirant per la borda”, va indicar.

TRUMP CREU QUE LA TORTURA EN INTERROGATORIS "FUNCIONA"

El president dels Estats Units, Donald Trump, creu que “funcionen” les tècniques d’interrogatori utilitzades en el passat en la lluita contra el terrorisme i considerades tortura. “Crec absolutament que funcionen”, va dir en una entrevista exclusiva amb ABC News emesa la nit de dimecres, en la qual va assegurar que els seus caps d’intel·ligència consideren que tècniques com l’ofegament simulat poden donar resultats en la lluita contra el terrorisme. Trump va indicar que està dispo- sat a combatre “foc amb foc” per fer front als gihadistes d’Estat Islàmic, i no va descartar tornar a utilitzar algunes tècniques d’interrogatori que van deixar d’aplicar-se amb l’arribada de Barack Obama a la Casa Blanca el 2009.

tracking