Espanya

Báñez planteja canviar el fus horari i que la jornada laboral acabi a les sis

La ministra proposa un pacte d’Estat per a la conciliació, que també inclouria una targeta social i ampliar a un mes el permís de paternitat

Báñez planteja canviar el fus horari i que la jornada laboral acabi a les sisEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra espanyola d’Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, buscarà un pacte d’Estat per a la conciliació i racionalització dels horaris. En aquest sentit, va declarar que vol que “la jornada laboral a Espanya, amb caràcter general, acabi a les 18 hores”, a més d’“estudiar les possibilitats que tindria el canvi de fus horari”.

Durant la seva intervenció a la comissió d’ocupació i seguretat social al Congrés, la ministra va advocar per aconseguir la conciliació entre feina i família i millorar els mecanismes “amb fórmules com el teletreball o la creació d’una borsa d’hores per gestionar assumptes propis”, situació que, segons va apuntar, ja té lloc en alguns sectors.

D’altra banda, la titular d’Ocupació vol posar en marxa, durant els pròxims mesos, una “targeta social” que permetrà saber quines prestacions, ajudes o rendes rep cada persona de qualsevol de les administracions públiques. Així mateix, Báñez també buscarà “ampliar a quatre setmanes el permís de paternitat” i aprovar un pla especial d’igualtat i contra la discriminació laboral entre homes i dones.

D’altra banda, el secretari d’Estat de pressupostos i despeses, Alberto Nadal, va indicar que el ministeri d’Hisenda no preveu aprovar un decret llei per augmentar el salari dels funcionaris el 2017, sinó que la possible pujada s’inclourà als pressupostos generals de l’Estat de l’any vinent, que podrien estar aprovats a mitjan 2017. Nadal va precisar que en qualsevol cas el possible increment salarial dels empleats públics s’aplicaria amb efectes retroactius des de l’1 de gener del 2017, si bé no va voler avançar cap xifra, ja que el govern té la intenció de negociar els comptes amb els grups parlamentaris, atès que no compta amb majoria suficient al Congrés.

El que no està tan clar per al ministeri d’Hisenda és si caldrà aprovar un decret que revaloritzi les pensions l’any 2017, en principi un 0,25 per cent, el mínim previst legalment, o si, per contra, no és necessari perquè la pròpia llei que regula aquestes prestacions estableix l’increment mínim de manera automàtica. Nadal va explicar que els tècnics del seu departament estan analitzant què és el cal fer des del punt de vista jurídic.

PRIMERA CONVERSA TELEFÒNICA ENTRE RAJOY I TRUMP

El president espanyol, Mariano Rajoy, va mantenir ahir la primera conversa telefònica amb el president electe dels EUA, Donald Trump. Segons la Moncloa, la trucada va durar vint minuts i Rajoy li va reiterar a Trump la felicitació per haver guanyat les eleccions, un missatge que ja li va fer arribar per telegrama després dels comicis. Segons el govern, tots dos van manifestar la voluntat de mantenir “l’estret nivell de confiança en les relacions bilaterals”. També van comentar temes de seguretat, defensa i lluita antiterrorista, a més d’analitzar les conseqüències del Brexit i la situació econòmica mundial. Trump també va mostrar a Rajoy l’“enorme afecte pel poble espa­nyol” i li va recordar el seu pas per Barcelona.

tracking