frança

Manuel Valls dimiteix com a primer ministre per optar a la presidència

El cap de l’executiu farà avui efectiva la renúncia per centrar-se en les primàries socialistes

Manuel Valls dimiteix com a primer ministre per optar a la presidènciaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer ministre francès, el socialista Manuel Valls, va anunciar ahir que aspirarà a la presidència de França en les eleccions que se celebraran la primavera vinent, i que avui mateix dimitirà del seu càrrec al capdavant de l’executiu. “Sí, sóc candidat a la presidència de la República”, va dir només començar un discurs des de l’ajuntament de la ciutat d’Evry, de la qual va ser alcalde durant onze anys (2001-2012), abans d’afegir que deixaria avui el lloc de primer ministre per llançar les seves propostes als ciutadans “amb total llibertat”.

Enfront del derrotisme imperant a l’esquerra per les escasses opcions que donen les enquestes a qualsevol candidat, Valls es va mostrar combatiu i va recordar que “no hi ha res està escrit”, per la qual cosa va fer una crida a “mobilitzar-se en massa al gener”, quan els socialistes celebren les primàries. L’encara cap de govern va exhibir la seva experiència com a primer ministre i com a titular d’Interior, per garantir una França independent enfront dels presidents de Xina, Estats Units, Rússia o Turquia.

Al mateix temps, va llançar una primera crida a la unitat de l’esquerra, que presentarà diversos candidats. “Avui tinc una responsabilitat, unir. La meva candidatura és la de la reconciliació”, va ressaltar. “Ho vull donar tot a França, que tant m’ha donat”, va assenyalar Valls, d’origen espa-nyol i que no va obtenir la nacionalitat francesa fins als 20 anys.

El primer ministre, que va comparèixer envoltat per una representació multiètnica dels seus veïns d’Evry, va alertar contra el risc que la ultradreta arribi a la segona volta en les presidencials. En aquest sentit, va dir que no vol que França “revisqui el trauma del 2002” (quan Jean-Marie Le Pen va assolir aquesta ronda), perquè el programa del Front Nacional “arruïnarà els treballadors i ens farà sortir d’Europa i de la història”.

Valls també va criticar durament el candidat de la dreta, François Fillon, per oferir “velles receptes dels anys vuitanta, que ens presenta com un avanç quan són una reculada social”.

tracking