França

Fillon serà el candidat presidencial del centredreta francès a l'Elisi

L’exprimer ministre va obtenir una aclaparadora victòria a les primàries d’ahir sobre el seu rival, Alain Juppé, amb més del 68% dels vots

Fillon serà el candidat presidencial del centredreta francès a l'ElisiEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exprimer ministre François Fillon serà el candidat presidencial del centredreta francès a les eleccions del 2017 després d’arrasar ahir a la segona volta de les primàries. Fillon va obtenir un clar avantatge respecte al seu rival, el també antic cap de govern Alain Juppé, segons els primers resultats difosos de la segona volta. Amb l’escrutini de 2.121 centres electorals dels més de 10.000 habilitats per a la votació, Fillon va obtenir més del 68% dels vots, mentre que Juppé es va haver de conformar amb el 30,5%.

L’alta autoritat de les primàries –comitè independent encarregat d’organitzar la cita a la qual concorren partits del centre i la dre­ta– va anunciar que, a falta de xifres definitives, la participació va augmentar respecte a la de la primera volta, quan es van superar els 4 milions de vots. Una vegada iniciat el recompte que apuntava la victòria de Fillon, les manifestacions de goig i eufòria van esclatar al quarter general del vencedor, mentre que els portaveus oficials de Juppé van acceptar públicament la seva derrota.

François Fillon va celebrar “una victòria de fons, que ha trencat amb tots els escenaris escrits per endavant”. “És una victòria construïda sobre les meves conviccions. Des de fa tres anys recorro França amb les meves conviccions i la meva iniciativa ha estat compresa pels francesos”, va dir en comparèixer davant dels seus seguidors. Fillon va criticar amb duresa l’actual inquilí del Palau de l’Elisi, François Hollande, en assegurar que el seu quinquenni presidencial “ha estat patètic”, de manera que “caldrà posar-hi fi i partir cap endavant” com no s’ha fet “en 30 anys”.

El triomfador va tenir un “pensament particular” per a l’expresident francès Nicolas Sarkozy, el seu contrincant a les primàries i de qui va ser primer ministre cinc anys, i va enviar a Juppé “un missatge d’amistat, estima i respecte”, ja que és “un home d’Estat”. “L’esquerra és el fracàs i l’extrema dreta és l’enfonsament. Hollande ha rebaixat la funció presidencial, caldrà restaurar-la”, va continuar Fillon, entre esbroncades dels seguidors en sentir el nom. Després d’assegurar que ara té “el deure de vèncer l’immobilisme i la demagògia”, va dir que, al seu parer, els votants han trobat en ell “els valors francesos”.

PRIMER MINISTRE DEL 2007 AL 2012 SOTA EL MANDAT DE SARKOZY

François Fillon va ser primer ministre de l’any 2007 al 2012 sota la presidència de Nicolas Sarkozy. Fillon partia com el gran favorit segons totes les enquestes, després del seu clar triomf a la primera volta, amb prop de la meitat dels sufragis. El vot estava obert a tots els electors majors de 18 anys, a condició de pagar una contribució de dos euros i de signar una carta d’adhesió als valors del centre i la dreta. La primera ronda de les primàries del centredreta van col·locar Fillon diumenge passat al capdavant de la carrera després d’haver aconseguit el 44,1% dels vots enfront del 28,6% de Juppé i el 20,7% de l’expresident Nicolas Sarkozy, que amb aquest percentatge es va sumar als altres quatre derrotats.

tracking