Turquia

Erdogan amenaça la Unió Europea d'obrir les fronteres als refugiats

El president eleva el to després que l’Eurocambra demanés congelar les negociacions d’adhesió del seu país a la UE

Erdogan amenaça la Unió Europea d'obrir les fronteres als refugiatsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les relacions entre Turquia i la Unió Europea es van complicar ahir una vegada més en amenaçar el president turc, Recep Tayyip Erdogan, d’obrir les fronteres per deixar passar els refugiats que vulguin arribar a Europa. “Si aneu més lluny obrirem la frontera”, va dir amb referència al vot de dijous al Parlament europeu, en el qual es va demanar congelar les negociacions d’adhesió de Turquia a la UE.

En un discurs ofert a Istanbul, Erdogan va subratllar, a més, els escassos esforços que en la seva opinió està fent la Unió Europea en el marc de l’acord de refugiats tancat entre ambdues parts al març. “Nosaltres alimentem 3,5 milions de refugiats en aquest país, vostès no han complert les seves promeses”, va etzibar en la seva intervenció.

En aquest acord, Turquia es va comprometre a rebre els refugiats que viatgen il·legalment des de les seves costes fins a les illes gregues. Com a contrapartida, la UE dóna suport econòmic a la cura dels refugiats a Turquia, acull des d’allà el mateix nombre de sirians interceptats a Grècia i promet liberalitzar el règim de visats per a viatgers turcs, a canvi que el gover turc compleixi una sèrie de condicions. Turquia havia complert gairebé tots els requisits, però es nega a reformar les estrictes lleis antiterroristes, per la qual cosa la flexibilització respecte als visats no s’ha produït encara.

Gràcies a l’acord en matèria de refugiats, que li ha costat a la UE uns 3.000 milions d’euros en ajudes a Turquia, el flux d’immigrants i refugiats cap a Europa s’ha reduït substancialment des de la primavera passada. No obstant això, des del fallit cop d’Estat a Turquia, la purga en les institucions i les detencions de polítics i periodistes opositors, Erdogan ha anat apujant el to i les relacions amb la UE s’han complicat. En paral·lel, cada vegada més governs i polítics europeus qüestionen les decisions de l’islamista Partit de Justícia i Desenvolupament, que veuen incompatible amb el fet negociar l’entrada al club comunitari.

Davant les creixents crítiques, Erdogan va llançar recentment la idea de convocar un referèndum perquè els turcs decideixin si seguir o no amb les negociacions d’adhesió, un procés que es va iniciar el 2005 després de dècades d’aspiracions europees d’Ankara. A més, el partit del president coqueteja obertament amb el fet de reintroduir la pena de mort al país, la qual cosa seria per a la UE una clara línia vermella per interrompre les negociacions. Ahir mateix, Erdogan va tornar a recordar als seus seguidors que ell signaria una llei en aquest sentit si el Parlament l’aprova.

Confiança i implicació

Mentrestant, la Comissió Europea va demanar ahir a Turquia que respecti l’acord sobre refugiats. “Desitgem que les dues parts se segueixin comprometent i apliquin les obligacions respectives”, va assenyalar des de Brussel·les el portaveu en cap de la CE, Margaritis Schinas. Aquest representant va subratllar que la UE està complint la seva part de l’acord, que implica “confiança mútua” i una implicació d’ambdues parts.

Sobre el vot al Parlament europeu de dijous, el portaveu de l’executiu comunitari va indicar que es tracta d’“una peça en el puzle”, que s’ha de veure en el “context global” de les converses entre el Consell, el Parlament europeu i la Comissió sobre el “camí a seguir” en relació amb l’adhesió de Turquia.

tracking