Espanya

Rajoy posa la reforma laboral i el dèficit com a límits del diàleg social

El president no derogarà la llei però s’obre a fer canvis

Rajoy posa la reforma laboral i el dèficit com a límits del diàleg socialEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president espanyol, Mariano Rajoy, va traçar ahir dues línies vermelles al diàleg social amb sindicats i patronal: l’estabilitat pressupostària, sense sortir del marc imposat per Brussel·les, i la reforma laboral, que al seu entendre no es pot derogar perquè ha funcionat.

Després de la reunió de Rajoy i la titular d’Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, amb els responsables de CCOO i UGT i de les patronals CEOE i Cepyme, la ministra va precisar que el líder de l’executiu es va mostrar “honest” amb els interlocutors socials, transmetent-los que Espa-nya ha de complir amb els compromisos sobre el dèficit i que sobre les reformes que funcionen no hauria d’haver-hi gaires canvis.

No obstant això, Báñez va precisar que hi ha voluntat de fer “millores” en la reforma laboral, de manera conjunta i tripartida, i que per a això s’obrirà una taula de “diàleg constructiu”. La ministra va comentar que l’acord exigeix “generositat, responsabilitat i compromís” per totes les parts a fi de millorar la qualitat de l’ocupació, la conciliació i els horaris de treball. Báñez va coincidir amb les altres dues parts que la taxa d’atur ha de situar-se per sota del 10% a final de legislatura.

Mentre que la patronal es va mostrar optimista davant la possibilitat que el govern estudiï canvis en la reforma laboral que plantegin els agents socials de comú acord, els sindicats van acusar el govern de recórrer a la “pura retòrica verbal”.

Pel que fa al salari mínim, l’executiu estudiarà les propostes de revisió que presentin els interlocutors socials, i va plantejar un pacte plurianual per als propers 4 o 8 anys, que per als sindicats és excessiu, i van reduir-lo a una legislatura. Respecte a la pujada salarial per al 2017, que es pacta en negociació col·lectiva entre patronal i sindicats, el president de la CEOE, Juan Rosell, va explicar que els representants dels treballadors han proposat una forquilla d’augment d’entre l’1,8% i el 3%, mentre que la proposta de la patronal rondarà l’1,5%.

VALÈNCIA ES BOLCA EN EL COMIAT A RITA BARBERÁ

Centenars de persones van acomiadar ahir a València l’exalcaldessa de la ciutat i senadora Rita Barberá, morta dimecres d’un infart. Entre els polítics que van assistir al funeral hi havia el president del govern i líder del PP, Mariano Rajoy, i la ministra de Defensa i secretària general del partit, María Dolores de Cospedal. Rajoy va dir que anava a la cerimònia “com a president del PP, però també com a amic” de Barberá. “Era una excel·lent persona i per a mi va ser un gran honor ser el seu amic”, va ressaltar.

tracking