catalunya

Detinguts dos homes a Espanya acusats de ser part d'Estat Islàmic

L’operació policial contra dos ciutadans de nacionalitat marroquina es va realitzar a Madrid i a la localitat catalana de Roda de Ter

Detinguts dos homes a Espanya acusats de ser part d'Estat IslàmicEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La policia nacional va detenir ahir a Madrid i Roda de Ter (Osona) dos marroquins a qui acusa de ser jihadistes plenament integrats en el grup terrorista Estat Islàmic, disposats a atemptar a Espanya, i molt actius a internet, on feien proselitisme. Les detencions es van practicar a la matinada a la capital de l’Estat espanyol i al municipi català, segons va informar el ministeri de l’Interior del veí del sud en un comunicat de premsa.

Els dos marroquins detinguts “estaven plenament integrats a l’Estat Islàmic, seguien puntualment les seves instruccions i complien els seus manuals d’actuació a la perfecció”, va afirmar el ministeri de l’Interior.

Els dos detinguts tenien especialment activitat en “l’ús d’internet i les xarxes socials amb la finalitat de radicalitzar, captar i finalment reclutar nous adeptes a la seva causa terrorista”. A més, divulgaven “tot tipus de continguts radicals i propagandístics dirigits a infondre terror en les societats occidentals”.

Les característiques dels dos detinguts eren “el seu individualisme i descentralització”, tant que “tots dos formaven per si mateixos cèl·lules terroristes independents però coordinades i coincidents en les seves finalitats”. Segons Interior, aquestes cèl·lules eren “potencialment perilloses, dirigides i controlades per Estat Islàmic i en estat de preactivació per a la possible comissió d’atemptats terroristes a Espanya”.

Els dos detinguts havien publicitat el seu jurament de lleialtat a l’organització terrorista i es trobaven “en estat d’aïllament total”, ja que circumscrivien els seus contactes amb l’exterior “a l’àmbit virtual a través dels seus perfils jihadistes radicals”.

L’operació, que ja està tancada, la van dur a terme agents de la Comissaria General d’Informació de la policia nacional, en col·laboració amb la Brigada Provincial d’Informació de Barcelona de la policia nacional, i sota la supervisió del jutjat central d’instrucció número 3 i coordinada per la fiscalia de l’Audiència Nacional. Des del 2015, any en què el ministeri de l’Interior va elevar a 4 el nivell d’alerta antiterrorista, les forces de seguretat espanyoles han detingut un total de 163 terroristes jihadistes.

EL JOVE RESIDENT A CATALUNYA ERA "POC CONEGUT" PELS SEUS VEÏNS

El jove marroquí detingut a Roda de Ter portava entre 7 i 8 anys a Catalunya, on residia amb els seus pares i un germà menor, i viatjava cada any al Marroc, país en què comptava amb dona i fill, segons van explicar els seus veïns. El detingut, de qui no ha transcendit la identitat, era no obstant això poc conegut pels veïns. En declaracions als periodistes, un veí de la família, originari també del Marroc, va assegurar que “era un bon noi”, que “no es ficava amb ningú” i que no havia treballat pràcticament mai. Lina, una veïna del mateix edifici del detingut, va assegurar també que ell i la seva família “són bona gent” i va apuntar que a qui més coneixia era al matrimoni i al fill petit, mentre que el fill gran “és molt tímid”.

tracking