Relacions internacionals

Obama i Merkel aposten per seguir negociant el tractat de lliure comerç

La cancellera assegura que “no es poden acabar” les converses ja iniciades sobre el TTIP, qüestionat per Donald Trump

Obama i Merkel aposten per seguir negociant el tractat de lliure comerç

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president dels Estats Units, Barack Obama, van fer una defensa clara del tractat de lliure comerç entre els EUA i la Unió Europea (TTIP), qüestionat pel president electe del país nord-americà, Donald Trump. Després de la trobada que tots dos van mantenir a Berlín, Merkel va apostar per continuar negociant el tractat. “Hem avançat molt en les negociacions sobre un acord de lliure comerç, però ara no es poden acabar”, va dir.

Així mateix, la mandatària es va comprometre a augmentar la despesa en defensa. En aquest sentit, va indicar que el seu govern ha “entès” els missatges de Washington, i que ha començat “a reaccionar”. Per la seva banda, Obama va recordar que l’OTAN ha estat “un pilar de la seguretat” transatlàntica en les darreres set dècades.

En una nova parada de la seva gira europea de comiat com a president dels Estats Units, Obama es va reunir amb Merkel amb l’objectiu de traspassar-li la responsabilitat de mantenir l’aliança atlàntica. Obama va destacar el paper de “gran amiga i aliada” de Merkel, i fins i tot va assegurar que si fos alemany la votaria.

“No em fico en la política aliena. L’únic que puc dir és que Merkel és una aliada extraordinària i segurament l’única entre els nostres aliats més propers que estava al càrrec quan jo vaig arribar al meu. Si jo fos d’aquí, si fos alemany, seria el seu seguidor, li donaria el meu vot”, va assegurar.

Enmig de la nul·la comunicació entre els equips de Merkel i Trump, l’actual president va demanar que el seu successor defensi els “valors” i les “normes internacionals” quan negociï amb el president rus. El president dels EUA va qualificar Rússia de “superpoder militar”, però va argumentar que cal mantenir les sancions a Moscou fins que compleixi els acords de Minsk sobre el conflicte amb Ucraïna.

Obama té previst reunir-se avui a la capital alemanya amb els mandataris d’Espanya, Mariano Rajoy; Itàlia, Matteo Renzi; el Regne Unit, Theresa May, i França, François Hollande.

tracking