Estats Units

La UE aparca l'acord de lliure comerç en espera de les mesures de Trump

La comissària Malmström creu que les negociacions no es podran reprendre “en molt de temps”

La UE aparca l'acord de lliure comerç en espera de les mesures de TrumpEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Europea ha ficat l’acord de lliure comerç i inversions que negocia des del 2013 amb els Estats Units (TTIP, per les sigles en anglès) al “congelador”, en espera de conèixer la direcció de la política comercial del president electe, Donald Trump. “Durant força temps el TTIP estarà al congelador; haurem d’esperar a veure què passa quan es descongeli”, va declarar ahir la comissària europea de Comerç, Cecilia Malmström, en roda de premsa posterior a un consell de titulars comunitaris del ram.

Els ministres van tenir l’oportunitat d’escoltar de la Comissió Europea un balanç de les negociacions, i debatre per primera vegada el seu futur després de les eleccions presidencials nord-americanes. “Crec que hem de ser realistes: no crec que veiem la represa de les negociacions del TTIP en molt de temps”, va asseverar la comissària.

Malmström va dir que ja no hi haurà més rondes de negociació sota l’actual administració de Barack Obama, però sí alguns “contactes tècnics” per veure a final d’any “on som i com podem salvaguardar els progressos que hem fet”. Aleshores, hi haurà “una pausa natural i haurem de veure amb la nova administració el que passa. És raonable pensar que hi haurà una pausa; com pugui ser de llarga, està per veure”, va comentar.

Per Malmström, aquest acord segueix tenint “molt sentit”, per la qual cosa la UE estarà preparada “per reprendre les negociacions quan el nou govern nord-americà cregui que està a punt, però la pilota està en el camp de Trump”.

Respecte a la posició crítica que el republicà ha mantingut durant la campanya electoral sobre política comercial internacional, la comissària va recordar que “ha decidit parar tot allò relacionat amb el TPP” (Acord d’Associació Transpacífic) i “renegociar el Nafta” (Tractat de Lliure Comerç d’Amèrica del Nord). “No ha fet referència ni una sola vegada en la seva campanya al TTIP, per la qual cosa no sabem què en pensa”, va puntualitzar, i hi va afegir que “ni tan sols ha estat un gran assumpte als Estats Units abans de la campanya”. “Ha fet referències sobre que en principi no li agraden els grans acords regionals, però simplement no ho sabem”, va precisar.

En opinió del secretari d’Estat espanyol de Comerç, Jaime García-Legaz, és “prematur” dir que el TTIP està congelat. “Encara no hem tingut l’oportunitat de conèixer l’opinió de la nova administració”, va exposar, a l’hora que va demanar que no es pensi que “determinats missatges” llançats per Trump en campanya acabin aplicant-se.

Formació de Govern

Mentrestant, el president electe dels EUA es va reunir amb alguns dels més estrets col·laboradors amb vista a la formació de l’equip que l’acompanyarà a la Casa Blanca. “Dia ocupat el d’avui a Nova York. Aviat adoptaré algunes decisions molt importants sobre les persones que estaran al capdavant del govern”, va tuitejar Trump. Des de primera hora del matí persones molt properes al magnat van accedir a les oficines de Trump a Manhattan, però cap d’ells va voler fer declaracions. Entre ells hi havia l’exalcalde de Nova York, Rudy Giuliani, que sona com a futur fiscal general, l’excap de campanya de Trump, Corey Lewandowsky, o la portaveu del republicà durant la campanya electoral, Hope Hicks, entre altres assessors propers al president electe.

tracking