estats units

Donald Trump, nou president dels EUA

Contra el pronòstic de les enquestes, el magnat nord-americà ha superat Hillary Clinton als estats clau i ocuparà la Casa Blanca els propers quatre anys

Trump agreuja el cisma republicà carregant contra les elits del partitEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El candidat republicà DonaldTrumpha guanyat les eleccions presidencials dels Estats Units. Contra el pronòstic de les enquestes, el magnat ha superat Hillary Clinton als estats clau com Florida,Pennsilvània, Ohio i Carolina del Nord, fet que el durà a ser el 45è president que ocupa la Casa Blanca.

Ha estat la victòria a l'estat de Wisconsin la que ha fet arribarTrumpals 270 (de 538) vots electorals necessaris per accedir a la presidència. Just després deconfirmar-sela victòria,Trumpha sortit a l'escenari de Nova York i ha dit que acabava de rebre una trucada de la candidata demòcrata concedint-li la victòria i felicitant-lo. També ha dit: "Ara és el moment que els Estats Units es recuperin de la divisió i tot el país s'uneixi, tant republicans com demòcrates com independents. Ens hem d'unir com un sol poble. Seré el president de tots els nord-americans".

A més, els republicans conserven el control d'ambduescambresdelcongrésdels EUA en els comicis legislatius celebrats paral·lelament a les eleccions presidencials, segons les projeccions dels principals mitjans nord-americans. Per tant, els conservadors dominaran el legislatiu almenys elspropersdos anys, fet que permetrà aTrumpun mandat còmode a la Casa Blanca.

Els mercats esdesplomen

Els mercats de tot el món hancaigut en conèixer la inesperada notícia del triomf deTrump. La Borsa deTokioha perdut avui més d'un 5% durant les hores de recompte de vots. El principal indicador de la borsa espanyola, l'IBEX 35, ha caigut gairebé un 4% i s'ha situat als 8.591 punts a primera hora. Després de tancar la jornada de dimarts amb una pujada clara, Wall Street s'ha desplomat cap amitjaniti els valors futurs delDowJonesperdien més de 760 punts o un 4.17%. També queien amb força els futurs deS&P500 (-5,01%) i els delNasdaq(-5,08%). El peso mexicà, assenyalat pels experts com un indicador del sentiment del mercat sobre les possibilitats deTrump, perdia al voltant d'un 12% respecte al dòlar.

tracking