La policia deté a França l'actual líder d'ETA, Mikel Irastorza

Els gendarmes van arrestar el presumpte terrorista i una parella que l’amagava en un habitatge en la zona dels Pirineus Atlàntics

La policia deté a França l'actual líder d'ETA, Mikel IrastorzaTWITTER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La policia francesa va detenir ahir, en col·laboració amb la guàrdia civil, l’actual líder de l’organització terrorista ETA, Mikel Irastorza, i la parella (un espanyol i una francesa) que l’albergava al seu domicili a Ascain, als Pirineus Atlàntics, al sud de França. Amb aquesta operació, anomenada Nerín, ETA queda escapçada i comptaria ja amb prou feines cinc membres alliberats a les seves files després dels successius cops realitzats per les forces de seguretat, que l’han deixat sense capacitat operativa.

El ministeri de l’Interior, que acaba d’ocupar Juan Ignacio Zoido, ha qualificat aquesta detenció de “cop dur” a les estructures d’ETA, ja que suposa “la pèrdua de lideratge dins de l’organització terrorista i l’eliminació de la seva estructura de direcció encarregada de dirigir la gestió de l’arsenal armamentístic i explosiu que encara disposa en el seu poder l’organització terrorista”.

Resposta de la guàrdia civil

El nou ministre, en una breu compareixença a Alcalá de Guadaira (Sevilla) prèvia a un acte del PP, ha assenyalat que aquesta operació ha estat la “resposta” de la guàrdia civil als “canvis” en la direcció de la banda terrorista davant els que han estat “atents”.

“En el moment en què ells (els etarres) han mogut algunes persones perquè ocupessin el lideratge, se li ha donat la resposta que sempre han de donar els cossos i forces de seguretat de l’Estat” i ha ressaltat que la participació de la guàrdia civil a aquesta detenció ha estat “decisiva, importantíssima i vital”.

Les detencions s’han produït arran d’una investigació preliminar oberta ahir a la Fiscalia antiterrorista de París per “associació de malfactors amb fins terroristes”. Mikel Irastorza Artola, de 41 anys i nascut a Sant Sebastià (Guipúscoa), exercia la màxima responsabilitat de l’organització terrorista ETA des de la direcció de l’“Aparell Polític”, dirigint totes les seves activitats i liderant l’estructura de direcció d’ETA.

Ocupava aquesta responsabilitat des de feia més d’un any arran de la detenció de David Pla i Iratxe Sorzábal, el 22 de setembre del 2015 a una altra operació conjunta de la Direcció General de Seguretat Interior (DGSI) francesa i de la guàrdia civil a la qual es va batejar amb el nom de Pardines. Abans, Irastorza va ser responsable nacional d’Ekin, l’estructura de la qual ETA es va servir com a instrument per aplicar l’estratègia politicomilitar i exercir la direcció política.

Parador desconegut

El detingut es trobava en parador desconegut des del 2008 i a partir de llavors ha exercit diferents responsabilitats en el si de la banda abans d’assumir la màxima direcció de l’organització terrorista. Recorda Interior que ETA, després d’anunciar el 20 d’octubre del 2011 el “cessament definitiu de la seva activitat armada”, va iniciar un procés de reestructuració de les seves “Aparells” que va anunciar públicament el 20 de juliol del 2014. Aquesta reestructuració preveia el desmantellament del seu entramat “logístic-militar”, la creació d’una nova branca “tecnicologística” encar­regada del segellat dels seus dipòsits d’armes i el reforçament del seu “Aparell Polític”, tot això sense suprimir les estructures necessàries per al seu funcionament intern. Irastorza exercia la màxima responsabilitat de l’organització terrorista i dictava les directrius que havien de ser seguides per totes les estructures.

tracking