Estats Units

L'FBI investigarà nous correus electrònics de Hillary Clinton

L’agència analitzarà més ‘e-mails’ de l’època en què la candidata era secretària d’Estat per esbrinar si contenen informació classificada

L'FBI investigarà nous correus electrònics de Hillary ClintonEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’FBI va anunciar ahir que investigarà una nova bateria d’e-mails enviats per la candidata del Partit Demòcrata a la Casa Blanca, Hillary Clinton, durant la seva etapa al capdavant del Departament d’Estat, malgrat que al setembre va rebutjar presentar càrrecs contra ella. L’agència federal va confirmar aquestes noves perquisicions en una carta remesa a destacats representants republicans al Congrés. Segons la missiva, recollida per mitjans nord-americans, el director de l’FBI, James Comey, no pot determinar “quant de temps es trigarà a completar aquest treball addicional”.

En aquest sentit, va afegir que “l’FBI hauria de prendre mesures de recerca adequades per revisar aquestes comunicacions, i determinar si contenen informació classificada, així com per avaluar la seva importància en la nostra recerca”. Fonts citades per la cadena CBS van aclarir que no es tracta d’una reobertura de les investigacions, ja que mai s’havien tancat del tot.

El portaveu del Departament d’Estat, Mark Toner, va manifestar la voluntat del govern de “col·laborar” si així ho sol·licita l’FBI, encara que va matisar que “no tenim detalls ni informació addicional” a la carta que es va fer pública ahir. L’anunci de la policia federal es produeix després que Wikileaks hagi filtrat nombrosos correus electrònics atribuïts a Clinton i el seu equip, si bé algunes fonts properes van descartar que els documents en qüestió siguin els que han vist la llum aquests últims dies.

La polèmica entorn de l’ús dels diferents servidors ha estat un dels temes recurrents al llarg de la campanya, així com als debats televisats amb el candidat republicà, Donald Trump. A onze dies de les eleccions presidencials, el tema torna a copar titulars. De fet, Trump va aprofitar el seu primer acte després de l’anunci de l’FBI per criticar la “corrupció” de Clinton i la seva conducta al llarg dels últims anys, que, en la seva opinió, “amenaça la seguretat dels Estats Units”. Inicialment, el magnat novaiorquès no va dubtar a criticar l’FBI després que els investigadors no veiessin delicte en l’ús del correu privat, però ara en canvi ha modificat el to per dir que el sistema “podria no estar tan manipulat com pensava”. D’aquesta manera, va assegurar que “respecto enormement que l’FBI i el departament de Justícia tinguin ara la valentia de corregir el terrible error que van cometre. És un gran anunci”, hi va afegir.

Confiança traïda

Per la seva banda, el president de la Cambra de Representants, Paul Ryan, va acusar Hillary Clinton de “trair la confiança” per tractar de manera incorrecta “importants secrets d’Estat”. Ryan va demanar que no es lliuri informació classificada a l’excap de la diplomàcia nord-americana fins que es resolgui “totalment” aquest assumpte.

Al seu torn, el president del comitè nacional republicà, Reince Priebus, va insistir en aquesta mateixa línia: “Això per si sol ja hauria de desqualificar algú que busca la presidència, una feina que se suposa que comença cada matí amb un informe d’Intel·ligència d’alt secret.”

Segons un sondeig divulgat ahir per la cadena ABC News, es redueix a quatre punts la distància entre els dos principals candidats a la Casa Blanca. Així, l’enquesta assenyala que un 48 per cent dels electors votarien per Hillary Clinton, enfront del 44 per cent que optaria per Donald Trump.

tracking