Espanya

Rajoy perd la primera votació però s'assegura la investidura per a demà

El president obté 180 vots en contra i 170 a favor

Rajoy perd la primera votació però s'assegura la investidura per a demàEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mariano Rajoy no va aconseguir ahir la majoria absoluta necessària del Congrés dels Diputats per ser investit president en primera votació, i haurà d’esperar a demà per superar un tràmit que ja té assegurat. Després del discurs d’investidura, dimecres, i les intervencions, ahir, dels representants dels grups, Rajoy va rebre 180 vots en contra i 170 a favor, per la qual cosa no va arribar als 176 requerits. En concret, els grups del PP, C’s, Coalició Canària, UPN i Fòrum van pronunciar-se a favor de la investidura, mentre els diputats del PSOE, Units Podem, PNB, ERC, PDECat, Compromís, EH Bildu i Nova Canàries ho van fer en contra.

El que canviarà demà respecte a la votació d’ahir serà l’abstenció del PSOE, amb el dubte encara de quants diputats no acataran la disciplina de vot i si entre ells hi haurà l’exsecretari general Pedro Sánchez. Aquesta abstenció socialista permetrà que el president en funcions aconsegueixi la majoria simple necessària en la segona votació.

Durant la sessió d’ahir, Rajoy va llançar múltiples missatges en els quals va ratificar la disposició al diàleg que ja va deixar patent en el discurs, i va evitar crítiques directes a partits amb els quals pretén arribar a acords durant la legislatura, com el PSOE, C’s o el PNB. Com a mostra de tarannà negociador, va anunciar que mentre es busca acordar un pacte d’Estat en Educació l’executiu suspendrà els efectes acadèmics de les revàlides en ESO i batxillerat previstes per la Lomce i no s’exigiran per obtenir aquests títols.

Avís del PSOE

En nom del PSOE, el portaveu, Antonio Hernando, va defensar l’abstenció en segona votació convençut que “el temps donarà la raó” als socialistes ja que és l’única via per evitar eleccions. Va avisar, però, que no serà un suport de legislatura ni als pressupostos.

Va ser el líder de Podem, Pablo Iglesias, qui va agitar el debat reivindicant les protestes als carrers per defensar les institucions enfront dels “antisistema” del Parlament i considerant que “hi ha més delinqüents potencials al Congrés que fora”.

D’altra banda, mentre el president de C’s, Albert Rivera, va atribuir en exclusiva a Rajoy l’èxit o el fracàs de la legislatura, el portaveu d’ERC, Joan Tardà, va defensar l’aposta independentista a Catalunya davant la qual va dir que només hi ha lloc per a “referèndum o referèndum”. Aitor Esteban, del PNB, va acusar Rajoy de manca de projecte per a Catalunya i Euskadi, i, des del grup mixt, el diputat del PDECat Francesc Homs, també en clau catalana, li va traslladar que a les seves mans hi ha mantenir la confrontació o obrir el diàleg.

El ple de demà començarà a les 18.30 hores i la votació tindrà lloc cap a les vuit del vespre.

tracking