Espanya

El PSOE andalús defensa de forma oberta l'abstenció per investir Rajoy

El secretari d’organització, Juan Cornejo, diu que la prioritat és “no bloquejar la formació de govern si no hi ha alternativa”

El PSOE andalús defensa de forma oberta l'abstenció per investir RajoyEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PSOE andalús va defensar ahir, per primer cop de forma clara des de les eleccions del 26 de juny, que es faciliti la investidura de Mariano Rajoy amb una abstenció que desencalli la formació de govern, després de rebutjar de forma unànime que es convoquin nous comicis. A menys d’una setmana de la celebració del comitè federal decisiu en el qual els socialistes han d’aclarir la seva postura, la comissió executiva del PSOE andalús va fer el pas d’expressar suport a la via de l’abstenció davant la resistència de les federacions i diputats sanchistes que advoquen per mantenir-se ferms en el no a Rajoy.

El secretari d’Organització del PSOE-A, Juan Cornejo, va subratllar que la prioritat per als socialistes ha de ser “no bloquejar la formació de govern si no hi ha alternativa”. Així, va afirmar que “no em produeix urticària la paraula abstenció”, subratllant que no queda una altra sortida per evitar les urnes. El número dos del PSOE andalús i mà dreta de la presidenta de la Junta, Susana Díaz, va opinar que “tant important és governar com liderar l’oposició i ser decisius en totes les polítiques” que es podrien pactar amb altres grups per tombar les lleis més controvertides del PP.

Davant la persistència dels partidaris del no a Rajoy, Cornejo no va revelar si una fórmula possible podria ser que s’abstinguessin només uns quants diputats, els suficients perquè tirés endavant la reelecció de Rajoy. Es va inclinar, però, per “anar de cara” i perquè tots els integrants del grup socialista, inclosos els de el PSC, acatin el que decideixi el comitè federal, que tot apunta que es reunirà diumenge que ve.

“Jo, abans de desobeir el que diu el màxim òrgan del partit, lliuraria l’acta de diputat”, va sostenir Cornejo, que va convidar a no participar al comitè federal els qui no estiguin disposats a acatar les seves resolucions.

A l’ofensiva en favor de l’abstenció també s’hi va sumar el president extremeny, Guillermo Fernández Vara, el primer baró socialista que va postular aquesta tesi després de les eleccions del passat 26 de juny. Fernández Vara va remarcar que “ningú al PSOE vol que Rajoy sigui president”, però va afegir: “No discutim això, no discutim si el president és Rajoy o un altre, sinó si ho és ara o d’aquí a 55 dies” quan s’haurien de celebrar eleccions. En declaracions a la Cadena SER, el president extremeny va admetre que és “dur” deixar governar a Rajoy, però va insistir que Espanya no pot seguir sense govern, instal·lada en el “curt termini” i sense planificar el seu futur.

MiquelIceta es manté ferm

Al capdavant de la facció que advoca pel no, es va tornar a situar el reelegit líder del PSC, Miquel Iceta, qui va garantir que els diputats catalans “mantindran fins al final la posició costi el que costi”. “Perquè ens mereix la pena. Ningú ens ha donat un sol argument que permeti canviar de posició”, va dir Iceta, que aquesta setmana es reunirà amb el president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, per traslladar-li la seva posició. També el PSOE de Balears i el de Cantàbria van reafirmar-se contra el fet de facilitar que Rajoy segueixi a la Moncloa.

Fernández es reunirà avui amb els diputats i senadors socialistes per exposar-los la seva visió abans del comitè federal. El president de la gestora no ha advocat expressament per l’abstenció, però ha dit que la pitjor sortida serien unes eleccions, perquè el PP en sortiria reforçat.

tracking