Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
Espanya

Rajoy treballa amb el 2 d'agost com a data per iniciar la investidura

El dia 3 seria la primera votació, per a la qual es requereix majoria absoluta, i el 5 la segona, per majoria simple
Mariano Rajoy va cloure amb Pedro Sánchez la primera ronda de contactes.

Rajoy treballa amb el 2 d'agost com a data per iniciar la investidura

Mariano Rajoy va cloure amb Pedro Sánchez la primera ronda de contactes.

Efe
Actualitzada 14/07/2016 a les 07:12
El president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, va situar ahir la data del 2 agost per a l’inici de la sessió d’investidura si rep l’encàrrec del rei Felip VI de formar govern, de manera que el 3 d’agost seria la primera votació, per a la qual es requereix majoria absoluta. D’aquesta forma, la segona votació d’investidura, que ja només requereix majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra, seria divendres 5 d’agost. Aquest és el calendari amb què treballa Rajoy i que va confirmar en una conversa informal amb periodistes al Congrés.
Aquesta agenda implicaria que si el cap de l’executiu es presentés a la investidura i no prosperés ni el 3 ni el 5 d’agost ni tampoc ningú aconseguís els suports suficients en els dos mesos següents, es convocarien eleccions, que se celebrarien el 27 de novembre. Ara com ara, Rajoy no compta amb els suports suficients per ser investit, ni per majoria absoluta ni per majoria simple, ja que només té confirmat el vot favorable dels 137 diputats del PP i l’abstenció dels 32 de Ciutadans en la segona votació, un extrem que la formació d’Albert Rivera va confirmar ahir mateix.
Durant una roda de premsa després d’una trobada amb el líder socialista, Pedro Sánchez –amb la qual tancava la ronda de contactes amb les diferents formacions polítiques amb representació parlamentària–, el president del PP va deixar clar que té “interès d’anar a la investidura si el rei ho veu convenient” i de governar en minoria “establint uns mínims per fer-ho”. Rajoy va explicar, a trets generals, per on passarien aquests mínims, i va parlar de l’“acord sobre el sostre de dèficit per als pressupostos del 2017, el pacte del terrorisme gihadista o el debat territorial”. Tot i això, va mostrar-se realista i va admetre que avui dia no té prou suports per sortir investit, tot considerant que, si no aconsegueix prou avals, “caldria obrir un període de reflexió amb tots els partits”.
El president espanyol en funcions va explicar que ha traslladat un document amb el programa de govern del Partit Popular per a aquesta legislatura i va anunciar noves converses. Rajoy va voler reiterar que “anar a unes terceres eleccions seria un disbarat”, i va fer una crida a “formar govern al més aviat possible”.

Diàleg amb “aliats potencials”
De la seva banda, Pedro Sánchez va sortir de la reunió amb l’aspirant a revalidar el càrrec presidencial retraient-li que dues setmanes després de les eleccions “encara no ha afegit ni un sol escó als 137 que li van donar els espanyols”. En aquest sentit, va instar Rajoy “a saber llegir els resultats electorals de manera completa, perquè no li han donat prou majoria per governar amb el seu programa”. Per aconseguir-la, hi va afegir, “el que ha de fer és fer un diàleg i negociació seriosa per garantir un govern estable”, i que aquest diàleg “s’ha de basar en propostes, no en amenaces”.
Sánchez va dir que en cap cas el PSOE està entre els “aliats potencials” amb els quals espera que negociï el president espa­nyol, i hi va afegir que tampoc en cap cas no podrà continuar fent les mateixes polítiques. “Ha d’intentar liderar un govern conservador no continuista. Per tant, el que ha de fer és treballar i negociar, i arribar a acords amb aquests aliats”, va indicar Sánchez, tot subratllant que “ara com ara el Partit Socialista es referma en el vot contrari a la investidura de Rajoy”.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477