Gran Bretanya

Merkel demana formalitzar el Brexit per començar a negociar

La cancellera alemanya es reuneix amb Hollande i Renzi per tractar la decisió del Regne Unit

Merkel demana formalitzar el Brexit per començar a negociarAgències

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La històrica decisió que els britànics van perdre dijous passat en el famós Brexit continua portant conseqüències i reaccions arreu del continent. Ahir es van reunir els principals dirigents d’Alema­nya, França i Itàlia per discutir els resultats de la consulta i la futura independència de la Unió Europea de la Gran Bretanya. Angela Merkel, François Hollande i Matteo Renzi van comparèixer davant la premsa conjuntament en finalitzar la cimera.

El que va quedar clar és que el procés que durà els britànics a sortir de la UE serà molt extens, ja que Merkel instava a no negociar amb Londres fins que no formalitzi el seu desig de marxar, la qual cosa pot allargar els terminis previstos per a l’execució del Brexit. “Estem d’acord”, va indicar la cancellera, que no hi pot haver cap tipus de negociació “formal o informal” fins que el Regne Unit invoqui l’article 50 del Tractat de Lisboa, el qual detalla com ha de ser aquest procés de sortida, i que només pot posar en marxa el país afectat.

Per la seva part, Hollande va demanar accelerar el procés i “no perdre el temps” en aquest tràmit i va arribar a repetir en aquesta mateixa compareixença fins a una mitja dotzena de vegades l’expressió “al més aviat possible”, deixant clar el seu desig. “No hi ha res pitjor que la incertesa”, va argumentar Hollande per defensar les presses, ja que aquesta pot desembocar en respostes “irracionals” i per tant conseqüències negatives en l’àmbit polític i financer. El líder francès també va posar un punt de tranquil·litat en el sentit del futur de l’estabilitat de la UE: “No es tracta de refer Europa. Europa es fa, no es refà. Es construeix, no cal reconstruir-la.”

Merkel va anunciar tanmateix un acord trilateral entre els tres països reunits ahir a Berlín per donar un “nou impuls” en tres àmbits prioritaris a la UE: la crisi dels refugiats, la seguretat interior i exterior, i el creixement i el treball. En aquest sentit, va asse­nyalar que s’adoptaran “mesures concretes” els propers mesos i va avançar que al setembre se celebrarà una reunió en l’àmbit comunitari per presentar les primeres propostes. Tot plegat, demanant unió entre els 27 països membres abans de la cimera d’avui dels 27+1 estats de la UE.

CAMERON MANTÉ LA VOLUNTAT DE NO DONAR L'ESQUENA A EUROPA

El primer ministre britànic, David Cameron, va parlar ahir al parlament del Regne Unit després del resultat del Brexit, el qual va demanar que es respectés ja que va ser una decisió “sobirana” del poble. Malgrat això, el màxim dirigent britànic va recalcar que no volen donar l’esquena a Europa: “Necessitem determinar el tipus de relació que volem amb la UE i, amb raó, aquesta és una decisió que haurà de prendre el proper primer ministre i el seu gabinet.” Cameron també va voler tranquil·litzar els ciutadans comunitaris que viuen al Regne Unit en afirmar que les seves circumstàncies no canviaran de manera immediata. A més, va anunciar que ha format una “unitat del Brexit”, per portar les negociacions amb Brussel·les.

tracking