França

Ucraïna deté un jove francès que volia atemptar durant l'Eurocopa

L’arrestat, vinculat a la ultradreta, duia dos llançagranades, 125 quilos d’explosius i cinc Kalashnikov

Ucraïna deté un jove francès que volia atemptar durant l'EurocopaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Servei de Seguretat d’Ucraïna (SBU) va detenir ara fa 15 dies, a la frontera amb Polònia, un ciutadà francès que duia al cotxe dos llançagranades, 125 quilos d’explosius i cinc fusells Kalashnikov, i que segons Kíev planejava atemptar durant l’Eurocopa que comença aquesta setmana a França.

“Els objectius eren, per estrany que sembli, una mesquita, una sinagoga, una institució de recaptació d’impostos, instal·lacions de control sobre les autopistes i molts altres llocs”, va indicar ahir en roda de premsa el cap de l’SBU, Vasili Grischak. El grup per al qual el detingut portava les armes planejava una quinzena d’atemptats en els dies previs a l’inici de la competició, i també durant l’esdeveniment.

El presumpte terrorista, Gregory M., de 25 anys, va entrar a Ucraïna el desembre passat a la recerca d’una gran partida d’armament, conscient que el país és des de fa poc més de dos anys escenari d’un conflicte armat entre les forces governamentals i els separatistes prorussos. Fent-se passar per voluntari, va establir contacte amb representants de formacions armades a l’est del país, segons la versió de l’SBU, i després de prometre’ls ajuda va començar a interessar-se per la possibilitat de comprar armes, explosius i altres artefactes bèl·lics a Ucraïna.

Se li van lliurar “cinc fusells Kalashnikov, més de 5.000 projectils, dos llançagranades antitancs amb 18 projectils, 125 quilos de trilita, 100 detonadors, 20 passamuntanyes i altres objectes”, va explicar Grischak. El cap de l’SBU va lamentar que encara no s’hagi produït una reacció de les autoritats franceses, que estaven al cor­rent de l’operació. “Nosaltres actuem en el marc de les convencions internacionals que preveuen la cooperació entre els serveis especials. Puc dir que la detenció no va ser una sorpresa per als nostres col·legues francesos”, va subratllar.

El detingut formaria part d’un grup d’extrema dreta, i en el marc d’un registre al seu domicili a Nant-le-Petit (Lorena), la policia gal·la hauria localitzat material neonazi. Durant l’estada a Ucraïna, el jove va criticar la política del govern francès pel que fa a la immigració, la difusió de la religió musulmana i la globalització.

LA VAGA DE TRENS HA COSTAT 300 MILIONS D'EUROS A L'SNCF

Les vagues successives en els ferrocarrils francesos, que des de la setmana passada es prorroguen dia a dia i que últimament tenen un nivell de seguiment limitat (un 8,5% ahir), costen a la companyia SNCF uns 20 milions d’euros diaris, el que significa uns 300 milions des de l’inici del conflicte. En aquesta xifra s’inclouen els reemborsaments de bitllets per a les persones que no poden viatjar, però també els que es deixen de vendre pels trens que no circulen, va explicar una portaveu de l’empresa ferroviària. Des del cap de setmana passat dos sindicats mantenen la convocatòria, la CGT i Sud Rail, mentre la Confederació Francesa de Treballadors (CFDT) i Unsa van decidir abandonar la protesta la setmana passada.

tracking