Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
Europa

Hollande i Merkel defensen l'esperit reconciliador del projecte europeu

El president francès i la cancellera alemanya commemoren el centenari de la batalla de Verdun, on van morir 300.000 soldats
Hollande i Merkel defensen l'esperit reconciliador del projecte europeu

Hollande i Merkel defensen l'esperit reconciliador del projecte europeu

Hollande i Merkel després de dipositar una corona al cementiri militar alemany de Consenvoye.

Actualitzada 30/05/2016 a les 07:57
El president francès, François Hollande, i la cancellera alema­nya, Angela Merkel, van defensar ahir l’esperit reconciliador del projecte europeu durant els actes del centenari de la batalla de Verdun, la més llarga de la Primera Guerra Mundial i tomba de 300.000 soldats d’ambdós països. Els dos mandataris van oferir una solemne imatge d’unitat en un homenatge de diverses hores en un emblemàtic lloc quan al voltant de la Unió Europea planegen diverses incerteses, com el referèndum britànic sobre la continuïtat del Regne Unit a la UE, la crisi dels refugiats i les dificultats econòmiques de l’eurozona.
“No ens separen més trinxeres [...]. Raonar únicament en termes nacionals, nacionalistes, ens fa retrocedir”, va assenyalar la cancellera des d’aquest simbòlic lloc del nord-est de França que fa cent anys va viure deu mesos d’una continua pluja d’obusos.
Com ja van fer amb la històrica i commemorativa encaixada de mans el 1984 i en el mateix lloc el llavors president francès, François Mitterrand, i el canceller alemany de l’època, Helmut Kohl, Hollande i Merkel van convertir Verdun en un “símbol de la reconciliació francoalemanya”, després de dues guerres mundials el segle XX.
“El nostre deure sagrat està escrit al terra arrasat de Verdun. Estimem la nostra pàtria, però protegim la nostra casa comuna davant les forces de la divisió, del tancament i del replegament”, va proclamar el president francès. Verdun, hi va afegir Hollande, és “una ciutat que representa alhora el pitjor, quan Europa es va perdre fa cent anys, i també el millor, quan la ciutat és capaç d’esforçar-se, d’unir-se per la pau i l’amistat francoalemanya. Visca l’amistat, visca l’esperit de Verdun!”, va dir.
El cap de l’Estat francès també va apel·lar a l’esperit de la solidaritat europea en la crisi dels milers de refugiats que intenten arribar al continent des de països com Síria, Eritrea o l’Iraq. “França i Alemanya tenen l’obligació d’ajudar les poblacions que fugen de massacres”, va destacar Hollande en una intervenció al costat de la cancellera que es va produir dos dies després de la visita del president nord-americà, Barack Obama, a Hiroshima, ciutat japonesa on va esclatar la primera bomba atòmica.

FRANÇA OBRE UNA SETMANA DE NOVES PROTESTES LABORALS
França es prepara per a un nou pols entre el govern i gran part dels sindicats per la reforma laboral que tramita l’executiu socialista, un polèmic text que s’enfrontarà aquesta setmana a una altra onada de vagues i bloquejos en els sectors dels transports públics i de l’energia. El primer ministre, Manuel Valls, es va reunir el cap de setmana amb representants del sector petrolier i s’ha garantit l’abastiment després d’una setmana amb llargues esperes a les gasolineres de tot el país, davant l’escassetat provocada pel bloqueig de dipòsits i refineries per vaguistes. La reunió va suposar també un nou gest de fermesa del govern, que ha fet pinya al voltant del projecte de llei i promet aguantar el desafiament sindical.
 
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477