Podem i EU apressen Sánchez i el PP li ofereix una vicepresidència

Garzón proposa una reunió a quatre entre partits d’esquerres

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari general del PSOE es va trobar a Brussel·les amb dues ofertes oposades damunt de la taula.

Per un costat, el PP va insistir en el seu projecte de gran coalició amb el PSOE i Ciutadans, encara que fent un pas més, ja que el dirigent popular Javier Maroto va assegurar que el partit estaria disposat a donar a Sánchez aquesta vicepresidència. En l’altre extrem, el portaveu d’EU, Alberto Garzón, va oferir per carta al candidat del PSOE una reunió “a quatre” en la qual estiguin també Pablo Iglesias, de Podem, i Joan Baldoví, de Compromís, amb l’objectiu de buscar una alternativa d’esquer­res al govern del PP.

Al mateix temps, Mariano Rajoy va tornar a advertir que una abstenció del PP per a la investidura de Sánchez és un “escenari impossible”. En la mateixa línia, el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, es va mostrar clar quan li van preguntar sobre la possibilitat que el PP doni suport o s’abstingui davant d’un hipotètic acord d’investidura entre PSOE i Ciutadans; “que ni ho somiïn”, va dir.

Pedro Sánchez no va respondre directament a l’oferta de Garzón, i un dia més va agrair als partits amb els quals negocia, entre els quan no inclou Podem, la seva voluntat per arribar a acords, i va insistir que Iglesias té “la porta oberta” per seure a parlar amb els socialistes. De la seva banda, el líder de Podem va acceptar una reunió a quatre “dels equips negociadors” de PSOE, Podem, Compromís i EU, encara que va assenyalar que aquesta trobada ha de ser per negociar el govern.

I mentre Iglesias i Garzón apressaven Pedro Sánchez al Congrés perquè negociï amb ells i Compromís, a la seu del PP el vicesecretari Javier Maroto llançava un suggeriment al líder socialista per atraure’l cap a la gran coalició que defensa Rajoy. I va ironitzar amb el fet que a Sánchez li molesti que “se li ofereixin vicepresidències amb noms, cognoms i funcions”, en al·lusió al que va dir Pablo Iglesias.

RAJOY DIU QUE ÉS PROBABLE QUE HI HAGI ELECCIONS EL 26 DE JUNY

El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, va traslladar ahir al primer ministre britànic, David Cameron, i a altres líders europeus, que el més probable és que hi hagi noves eleccions generals el 26 de juny. Rajoy va comentar la situació política durant el Consell Europeu, i en un moment que parlava amb el britànic es va escoltar com li explicava que la sessió d’investidura a la qual es presentarà el socialista Pedro Sánchez culminarà amb una votació el 5 de març. “Jo crec que no sortirà”, li va dir, i li va fer la referència al 26 de juny. Aquesta és la data en la qual haurien de celebrar-se comicis si ningú supera una sessió d’investidura dos mesos després de la primera votació a la qual se sotmetrà Sánchez.

tracking