POLÍTICA ESPORTIVA

L'esquí demana 450.000 euros més al Govern

La federació ha demanat 1,6 milions de subvenció a Govern per a l’exercici 2024

Verdú, a les finals de la Copa del Món celebrades a Saalbach dissabte passat.ALAIN GROSCLAUDE / AGENCE ZOOM

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Federació Andorrana d’Esquí ha demanat a Govern augmentar en 450.000 euros la subvenció aquest any i poder arribar així a una xifra total d’1,6 milions. Segons ha pogut saber el Diari, l’esborrany de petició d’ajuda que l’ens federatiu va remetre a l’executiu sol·licita aquest increment degut principalment al cost que té mantenir un equip d’elit, com és el cas de Joan Verdú, i és que la despesa aproximada se situa prop dels 300.000 euros. És per això que la FAE va demanar una quantitat més alta d’ajuda governamental (l’any passat la subvenció va ser d’1.150.000 euros) amb l’objectiu d’intentar cobrir, com a mínim, aquests costos. I és que més enllà de Joan Verdú, altres esportistes de la federació disputen regularment el circuit mundial, com ara Cande Moreno, també en alpí, Irineu Esteve, en esquí de fons, Mario da Cruz, en surf de neu, o Roger Puig, en esquí paralpí, a més d’un augment dels costos de l’esport degut també al canvi climàtic, amb la impossibilitat d’entrenar durant l’estiu europeu a les glaceres del continent per la falta de neu, obligant així a traslladar la majoria de les pretemporades a l’hemisferi sud, concretament a l’Argentina i Xile, amb l’augment de les despeses que això comporta.

Més enllà de la petició formal a Govern amb l’esborrany de sol·licitud de subvenció, a nivell de la federació ja s’han fet també declaracions públiques en aquest aspecte, tot i que sense parlar de xifres concretes. Sense anar més lluny, dissabte passat el president de l’ens, Pepi Pintat, va manifestar després del segon lloc de Joan Verdú a Saalbach que “aquest resultat és per a nosaltres una reivindicació, un crit que volem aixecar per deixar ben clar que tota aquesta feina, tot aquest esforç, no es pot fer sense un gran pressupost”, i va afegir que “necessitem suport si volem continuar així, perquè això és el més alt nivell i amb el Joan tenim la prova que s’hi pot arribar, però que fer-ho costa molt”.

A més de la subvenció que rep la federació com a tal, alguns dels esportistes de la FAE també obtenen algunes quantitats en l’àmbit personal com a beneficiaris del programa ARA (Alt Rendiment d’Andorra). En l’últim exercici els més destacats van ser Irineu Esteve (27.000 euros), Joan Verdú (26.000), Roger Puig (22.000) o Cande Moreno (15.000), i aquests també van obtenir premis que Govern atorga als esportistes del país pels resultats que aconsegueixen a les diferents competicions, amb 10.000 euros per a Esteve i Puig, 7.000 per a Verdú o 1.000 per a Moreno.

La intenció del Govern és poder ajudar la federació i augmentar la subvenció, tot i que l’executiu està disposat a ajudar, però fins on pugui, segons ha sabut el Diari. I és que la Llei de pressupost del 2024 preveu una partida de 4,3 milions en subvencions esportives, dels quals 2,2 ja es van avançar al gener sobre la base de les ajudes que les entitats havien tingut l’exercici del 2023, quedant així disponibles 2,1 milions que s’adjudicaran a partir del 12 d’abril, quan les diferents federacions i clubs realitzin les seves peticions. Des de l’administració valoren l’esforç dels esportistes, que ho han de deixar tot per poder-s’hi dedicar, però també creuen que des de la federació s’hauria de controlar la despesa, especialment més enllà de l’elit.

L’històric de la subvenció rebuda per la FAE mostra un augment de 100.000 euros entre el 2018 i el 2023. El 2018 i 2019 l’ens va rebre 1.050.000 euros, xifra reduïda després per la pandèmia i que es va recuperar el 2022, amb quasi un milió, i l’any passat, amb la xifra més alta fins al moment, 1,15 milions.

VISITA D'ANDORRA 2029 A LES FINALS DE SAALBACH

Una delegació d’Andorra 2029 va desplaçar-se a les finals de la Copa del Món que es van celebrar a Saalbach, a Àustria. Tant la candidatura del país com la de Narvik (Noruega) i la de Val Gardena (Itàlia) van participar en un study-grup amb l’organització austríaca, que serà la seu del Campionat del Món de l’any vinent. El viatge va ser sufragat amb els fons propis de la candidatura a càrrec d'ENSISA, i la delegació va estar encapçalada pel CEO d'Andorra 2029,David Hidalgo, i la ministra de Cultura i Esports, Mònica Bonell, i altres responsables tècnics en l’última gran oportunitat de fer lobby abans de la votació per escollir la seu del Mundial que es farà el 4 de juny a Islàndia.

COMPTES

La federació té un deute d'uns 300.000 euros La Federació Andorrana d’Esquí arrossega un deute que està situat prop dels 300.000 euros, segons ha pogut saber el Diari. Més enllà dels ingressos que arriben directament a través de la subvenció que el Govern atorga a les federacions i als clubs històrics del país, la FAE també compta amb diversos patrocinadors privats (més d’una vintena, segons el seu lloc web). A més, l’ens rep col·laboracions d’altres societats públiques, com és el cas d’Andorra Turisme, que aporta 100.000 euros a la Federació d’Esquí.

tracking