nova fita a la copa del món

Joan Verdú corona una temporada històrica

L’esquiador de la FAE signa una estratosfèrica segona plaça en el gegant de les Finals de la Copa del Món de Saalbach

Joan Verdú corona una temporada històricaCRISTOPHE PALLOT/AGENCE ZOOM

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les paraules i els adjectius comencen a quedar-se curts per a Joan Verdú. L’esquiador de la FAE va protagonitzar una nova actuació històrica per a l’esport andorrà en acabar segon al gegant de les finals de la Copa del Món de Saalbach (Àustria). Un resultat inèdit pel país i que accentua el gran estat de forma que Verdú ha exhibit aquest curs, el primer on només tenia programat fer tot el circuit mundial, tot i els problemes d’esquena que ha arrossegat les darreres setmanes. L’andorrà va oferir una exhibició de caràcter, de personalitat, de confiança en si mateix i va signar una segona pàgina d’or per al país en la cita, l’austríaca, que tanca la temporada en el circuit mundial.

A la primera mànega, Verdú va marcar el cinquè millor temps (1’19”21) a 1”72 del primer crono, i a només 0”33 del podi, mentre que a la segona baixada va saber ser regular, intel·ligent, nedar i guardar la roba, i adaptar-se al traçat per ser 10è i assegurar el segon lloc. A més, tot s’ha de dir, el DNF del suís Marco Odermatt, sempre intractable i campió de la general de la disciplina, va permetre l’andorrà confirmar una estratosfèrica segona plaça i, de retruc, el segon podi en la història d’Andorra de l’esquí alpí. L’esquiador de la FAE es va posar líder a falta de quatre esquiadors per baixar, amb un temps total de 2’36”98, i només Loic Meillard amb 2’36”27 va millorar el registre de la bèstia tricolor, mentre que tercer va acabar el també suís Thomas Tumler, amb 2’37”06, a 0”79 de Meillard. Poc després de la cursa, Verdú encara buscava les paraules per definir les seves sensacions: “És una bogeria i encara estic en estat de xoc. Pensant en l’últim mes que he passat, completament boig, amb mil dubtes, mil incògnites, saltant-me tres de les últimes curses de la Copa del Món, quasi dues setmanes al llit sense poder pràcticament moure’m pel disc herniat. Tot el que he fet avui [per ahir] no té cap mena d’explicació”. L’esquiador, molt orgullós, va voler agrair “a tota la gent que ha estat al meu costat ben a prop, donant-me tot el suport i tota l’energia que necessitava”. “Demostrem que estem al nivell dels millors cada dia, i això no té preu” va sentenciar.

10È A LA GENERAL

Verdú ha finalitzat una temporada inoblidable amb el 10è lloc a la general de la disciplina de gegant, sumant 221 punts, i deixant la incògnita de què hauria passat si l’esquena no li hagués fet la guitza. Un top 10 a la general i dos podis de quatre curses finalitzades –Val d’Isère, tercer, i Saalbach, segon– en el seu primer any a ple rendiment a la Copa del Món són dades que el president de la FAE, Pepi Pintat, va recollir plenament satisfet: “Aquest és un resultat sense precedents, històric, extraordinari i que demostra el grandíssim nivell del Joan i de tot l’equip. Per a nosaltres és una mostra de tot el treball que s’ha fet per intentar ser millors cada dia, però també aquest resultat és per nosaltres una reivindicació”. En aquest sentit, Pintat va afegir que “significa un crit per deixar ben clar que tota aquesta feina, tot aquest esforç, no es pot fer sense un gran pressupost. Necessitem suport si volem continuar així, perquè això és el més alt nivell i, amb el Joan tenim la prova que s’hi pot arribar però que fer-ho costa i molt”. La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, va formar part també de l’àmplia delegació que va acompanyar Verdú en aquestes finals i no podia amagar l’alegria: “Què vols que et digui! Ens fa sentir molt orgullosos a tots. El Joan ha aconseguit arribar a aquest segon podi amb molt d’esforç i treball. Té un equip que el cuida, una família que l’ajuda en els bons i mals moments i la FAE, al darrere, ajudant-lo en totes les seves necessitats”. El cap de Govern, Xavier Espot, tampoc va deixar passar l’ocasió a les xarxes socials: “Moltes felicitats, Joan Verdú! Els teus resultats són història de l’esquí a Andorra”. Amb el millor gust possible, l’esquiador andorrà tanca un curs històric i posarà el fermall, de manera molt més distesa, dissabte a la Mamba Negra Race, que acollirà, amb moltes proves i obstacles, la pista de l’Àliga del Tarter.

Joan Verdú, al podi de Saalbach, una nova fita per a l'esquí andorrà.

tracking