Esquí de fons

Gina del Rio es corona a Eslovènia

La fondista andorrana es corona a l’esprint de Planica signant la millor marca a la qualificació, la semifinal i la final

Gina del Rio mostrant la medalla d'or.FAE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Gina del Rio va escriure una nova i brillant pàgina per a l’esquí andorrà i es va penjar la medalla d’or a la prova esprint del Campionat del Món júnior que se celebra a Planica (Eslovènia). Sí, Del Rio es va proclamar campiona del món i va confirmar –si és que no ho havia fet encara– que es troba en un moment formidable de la seva incipient carrera i que oposita amb fermesa a signar grans fites per a l’esport del país. Amb un temps de 2’40”84 va ser la millor a la final davant d’unes rivals duríssimes, com la italiana Iris de Martin Pinter, la nord-americana Samantha Smith, la sueca Erica Laven i les noruegues Helene Haugen i Milla Andreassen. Paraules majors.

La prova, una volta a un circuit d’1,2 quilòmetres, ja la va ocupar l’andorrana en les primeres posicions des del tret de sortida, la tàctica que havia fet servir a la resta d’eliminatòries, per evitar possibles caigudes, i on a totes Del Rio va marcar el millor registre. Així, la fondista va iniciar la cursa segona per darrere de la italiana De Martin, que va liderar la prova fins al revolt en baixada a dretes en què ella sola perdia el control i va caure. Del Rio passava a manar la cursa i ja no va deixar la primera posició fins a la meta, on va arribar amb un segon d’avantatge (+1”07) respecte a la nord-americana Smith i gairebé tres (+2”78) respecte a la tercera al podi, la noruega Andreassen.

DOMINI ABSOLUT

Del Rio va exhibir el seu nivell des de les classificatòries. Ja a la qualy va marcar el millor temps de les 84 fondistes de tot el circuit mundial, amb un crono d’1’24”39, amb la nord-americana Ava Thurston, segona, a 0”41, i tota la resta a més de dos segons. Les eliminatòries pel camí a l’or eren, primer, uns quarts de final en què Del Rio va guanyar el seu heat contra les franceses Convard i Perry, la italiana Cena, la finlandesa Haapalehto i la suïssa Hutter. L’andorrana s’imposava per gairebé un segon a Convard (+0”96), i passaven les dues a semifinals. Allà la fondista tornava a guanyar deixant a +0”89 la nord-americana Smith i ja més lluny la italiana Gismondi, la sueca Crusell, l’alemanya Veit i la francesa Convard. Demà, Del Rio disputarà a Planica la cursa de 20 quilòmetres mass start i divendres la de 10 quilòmetres estil clàssic.

L’andorrana no va poder amagar la seva felicitat i va explicar que “per mi és complir un somni, perquè no m’imaginava que ho pogués fer. Sí que m’ho creia i hem entrenat per això, però hi ha tantes coses que han de sortir bé que és complicat. Estic molt contenta”. Del Rio va afegir que “quan he pujat al podi he sentit molta alegria perquè feia molt de temps que teníem aquest objectiu i que tot sortís bé, com havíem planificat. Tot plegat és una alegria immensa i ara afrontem a tope de motivació les dues curses que resten”. Per la seva banda, el president de la FAE, Pepi Pintat, va comentar que “és un resultat històric, però ho és més encara per a tot Andorra, que veu que els seus esportistes poden arribar al lloc més alt. És un premi extraordinari a tot el treball que fa l’equip de fons, del primer a l’últim, i per això ens hem de sentir molt orgullosos”. L’entrenador, Xabier del Val, va reconèixer que “no m’atrevia a dir-ho, però pensava que es podia fer quelcom gran, arribar a una final o aconseguir medalla, però fer-ho d’aquesta manera em sembla increïble. Sobretot per la tranquil·litat, la calma, l’experiència i la intel·ligència que ha mostrat la Gina. És una passada, ni en els millors dels somnis podíem imaginar-nos-ho”.

XAVI CORNELLA I AXEL ESTEVE, 62È I 63È A GSTAAD

Xavier Cornella i Axel Esteve van disputar el primer eslàlom de la Copa d’Europa de Gstaad (Suïssa). Cornella, amb el dorsal 93, va ser 62è amb un temps de 52”27, a 4”66 del millor registre i a 2”21 del 30è temps, i Esteve, amb el dorsal 62, que tornava a la competició després d’haver estat malalt la setmana passada, va ser 63è amb 52”42, a 4”81 del millor temps. Els dos esquiadors disputen avui el segon eslàlom de la cita de Gstaad. Per part seva, Jordina Caminal no va acabar el supergegant de Copa d’Europa de La Thuile (Itàlia).

L'andorrana Gina del Rio es va mostrar eufòrica al lloc més alt del podi, ahir a Planica.

tracking