Ciclisme

Andorra la Vella serà final d'etapa de La Vuelta 2023

La capital serà la seu de l’arribada de la tercera etapa de La Vuelta de l’any vinent

La Vuelta a Espa­nya tornarà al país l’any vinent amb un final d’etapa que es farà a Andorra la Vella, segons ha sabut el Diari. La intenció és seguir l’exemple del que ja va passar al Tour de França l’estiu del 2021, amb final a l’avinguda Tarragona, i el que també s’havia realitzat a la ronda espanyola el 2017, quan l’arribada va situar-se al carrer Prat de la Creu de la capital. La incursió al país serà dilluns 28 d’agost, durant la tercera jornada de competició, i l’endemà, dimarts 29, la prova tindrà una sortida per abandonar el Principat en direcció cap a Catalunya.

El ministre de Turisme, Jordi Torres, i el director de La Vuelta, Javier Guillén, ja van donar com a pràcticament tancat l’acord perquè la prova tornés al país el mes de maig passat, durant la inauguració d’una escultura al coll de Beixalís, però faltava per acabar de tancar el recorregut. La Vuelta arrencarà dissabte 26 d’agost (enguany es retarda perquè el Mundial serà a mitjan agost i no després de La Vuelta, com és habitual) des de Barcelona amb una contrarellotge per equips, i l’endemà es farà la segona etapa amb sortida i arribada a la Ciutat Comtal. Serà el dia 28 quan La Vuelta arribi a Andorra procedent de Catalunya, tot i que encara no està tancat si ho farà directament des de la capital catalana o des d’alguna població interior de la província barcelonina, ja que s’ha especulat amb noms com Manresa o Igualada.

En tot cas, el final serà a la capital, falta per veure si al carrer Prat de la Creu com a la ronda espanyola del 2017, si a l’avinguda Tarragona com al Tour del 2021, o si es fa en algun altre indret, un extrem improbable. Es va estudiar fer un final en alt, però degut a la promptitud amb què s’arribarà al país, a la tercera jornada de competició, es va acabar descartant-ho. Això, però, no vol dir que no hi hagi ports, ja que s’apostarà per posar-los al tram final del recorregut com a La Vuelta del 2017 o el Tour del 2021, perquè no es facin grans diferències a la general tan d’hora, però que sí que hi pugui haver espectacle. La intenció és que un cop dins del país el gran grup travessi l’alt de la Comella i el coll de Beixalís abans de l’arribada a la capital.

De cara a l’endemà, La Vuelta s’acomiadarà des del país, on arrencarà la quarta etapa en direcció cap al Mediterrani. Segons informacions de mitjans espa­nyols, la província de Castelló tindria protagonisme al tram final d’aquesta primera setmana, i és per això que una de les hipòtesis d’arribada de la quarta etapa sigui Tarragona, i emprendre posteriorment el camí cap a Castelló.

LA RONDA ESPANYOLA VE AL PAÍS PER 23È COP

La Vuelta a Espanya tornarà l’any vinent al país en la que serà la 23a ocasió que la gran ronda arriba al Principat. L’última ocasió en què la cursa va visitar Andorra va ser el 2019, amb la disputa d’una etapa íntegra amb final als Cortals d’Encamp. L’any anterior va haver-hi una doble jornada amb arribades a Naturland i al coll de la Gallina just abans de l’última etapa a Madrid, i el 2017 amb el final al Prat de la Creu d’Andorra la Vella, en la primera ocasió en què la cita ciclista venia tres anys seguits al país. La primera vegada que la cursa va creuar la frontera del riu Runer va ser el 1965, amb una etapa que va sortir des de Barcelona i que va finalitzar a la capital amb triomf d’Esteban Martín. Dos anys més tard la prova va tornar, de nou des de Barcelona, amb una jornada que va tenir la victòria de Mariano Díaz a Andorra la Vella després de pujar el port d’Envalira, i des de llavors la ronda espanyola ha visitat periòdicament Andorra amb finals en indrets diferents com Pal, Ordino Arcalís, els Cortals d’Encamp, Naturlàndia, o el coll de la Gallina, al santuari de Canòlich. Al llarg d’aquestes visites hi ha hagut victòries al país de ciclistes com Vincenzo Nibali, Enric Mas, Mikel Landa o Thibaut Pinot, tot i que l’última visita va ser Tadej Pogacar, en una de les seves primeres exhibicions a l’elit.