instal·lacions

El complex de Prada de Moles està pràcticament descartat

MoraBanc es nega a finançar el projecte amb deu milions sense l’aval de Piqué, que vol seguir jugant al Nacional

La zona on es preveia construir el macrocomplex esportiu de l'FC Andorra.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El macrocomplex esportiu de Prada de Moles a Encamp penja d’un fil per problemes econòmics, esportius, tècnics i polítics. A hores d’ara, si no canvien molt les coses en les pròximes setmanes, es pot assegurar que el comú té la intenció de declarar desert el concurs de remodelació i concessió de l’espai. Les tres parts implicades, l’FC Andorra, l’entitat financera i la corporació, hi veuen més inconvenients que avantatges, encara que per diferents motius. El club de Gerard Piqué està molt còmode jugant a l’Estadi Nacional, MoraBanc es nega a invertir 10 milions d’euros per finançar el projecte sense un avalador i el comú, a banda de la forta inversió que li comporta la iniciativa, constata que el projecte presenta problemes tècnics i també polítics amb un grup de DA amb fort ascendent a la parròquia.

El que es preveia com una font inacabable de conflictes, la cohabitació amb el rugbi al Nacional, ha estat tot el contrari i no hi ha hagut cap problema destacable al llarg d’una temporada que és a punt de finalitzar. De manera que l’FC Andorra no té la voluntat de canviar d’escenari, ni tampoc podria perquè en aquests moments no hi ha cap alternativa al Principat. L’estadi d’Andorra la Vella li garanteix a l’FC Andorra una assistència de públic als partits que difícilment tindria a Encamp. Ara bé, l’excel·lent sintonia amb el rugbi pot saltar pels aires la temporada vinent, quan el Nacional haurà de tenir obligatòriament gespa natural pugi o no l’FCA, situació que deixa fora del recinte els equips de l’oval. És una condició ineludible que imposa la Federació Espanyola de Futbol, i per a l’adequació de les grades, la il·luminació... hi ha un any més de marge.

El compromís de Piqué

La situació de MoraBanc no ha variat des de l’inici del projecte. Igual que la posició del defensa del Barcelona. L’entitat financera ja va deixar clar que només invertirà els milions compromesos en l’estadi –que ha de portar el seu nom– si una persona física avala el préstec, amb preferència per Gerard Piqué. En cap cas acceptaria que una de les empreses implicades es fes càrrec de les garanties. Un escull que s’ha demostrat insalvable, per la qual cosa el banc ja ha fet saber la seva posició i sense aquests finançament, tot i que es complissin la resta de requisits del plec de bases, que tampoc, Prada de Moles és inviable. La demanda de l’aval directe de Piqué anava més enllà de qüestions estrictament econòmiques, era una garantia que el club continuaria lligat a Andorra.

Capa freàtica

El comú és de les tres parts implicades la que més li costa renunciar a la ciutat esportiva de Prada de Moles amb el multifuncional adjacent; un edifici que li permetria disposar d’un espai multiús, com tenen la majoria de les parròquies. Però la situació és pràcticament irreversible i no tan sols perquè el banc no hi posarà els diners. La decisió del comú sobre l’adjudicació, que encara no té data, està supeditada al que diguin tots els informes tècnics, però els primers resultats apuntarien problemes al subsol per les aigües subterrànies.

Les oficines, al Comunal

L’entitat tricolor manté les bones relacions amb el comú de la capital i per això ha situat les seves oficines a l’Estadi Comunal, concretament a l’antic bar. Fa uns mesos el club ja havia acordat amb Andorra la Vella disposar d’algun dels espais de la instal·lació, com una bugaderia, o una sala de fitnes per als futbolistes tricolors.

CRONOLOGIA

10/02/2019

Trasllat a Encamp

L’FC Andorra juga el seu primer partit a Prada de Moles amb un triomf per 5 a 1 contra el Sant Ildefons.

13/04/2019

Les intencions de Piqué

El futbolista explica en un acte a MoraBanc que volen “construir un estadi o condicionar un dels que hi ha” a llarg termini.

19/07/2019

Reunió amb Govern

Piqué es troba amb Espot, Riva i els cònsols Marsol i Torres, i les administracions busquen terrenys disponibles per a un nou camp.

29/09/19

Petites obres a Encamp

El comú d’Encamp instal·la una grada supletòria a Prada de Moles.

21/01/2021

Nou comunal

Marsol presenta el guanyador del concurs d’idees del nou Comunal i fa l’ullet a l’Andorra perquè hi jugui.

16/04/2021

Requisits de 1a RFEF

La Federació Espanyola confirma que caldrà gespa natural el 2022-2023 per jugar a la Primera RFEF.

07/07/21

Trasllat al Nacional

Tot i que la primera voluntat era jugar al Comunal, l’Andorra acorda amb el Govern i el rugbi jugar al Nacional.

22/10/21

Plec de bases d’Encamp

El plec de bases de Prada de Moles inclou la voluntat que el camp aculli diverses activitats i una concessió de 35+25 anys.

28/03/2022

Una única oferta

Mas preveu dues ofertes però només es presenta la de l’Andorra, i ara la mesa de contractació l’està avaluant.

MAS I TORRES, LES AMISTATS PERILLOSES

La relació del comú d’Encamp i el Govern ja fa dies que no passa pel millor moment. A l’afer de la inhabilitació de Joan Viladomat pel refugi de l’Illa que li dificulta optar a la renovació de la concessió de Saetde s’hi afegeix ara el cas del multifuncional. Per bé que des del comú es defensa que no és exactament un multifucional l’edifici que es vol fer al voltant del nou estadi de Prada de Moles, des de Govern i en concret Jordi Torres –també encampadà– considera que esdevindria una competència al complex multiús que Turisme pretén construir a l’espai ampliat on se situa l’Estadi Comunal a Andorra la Vella.

tracking