Tret de sortida a les finals de la Copa d'Europa

L’eslàlom masculí obre la competició a la pista de l’Avet, amb Àlex Rius, Axel Esteve, Xavi Cornella i Bartu Gabriel

Cande Moreno va protagonitzar un excel·lent resultat al primer entrenament, a l'Àliga.ORIOL MOLAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les finals de la Copa d’Europa d’esquí alpí apugen avui el teló competitiu a la pista de l’Avet, a Soldeu. A partir de dos quarts d’onze del matí l’eslàlom masculí obrirà el foc a sis dies de campionat on tindrà lloc la primera de les disciplines amb participació andorrana.

Àlex Rius, Axel Esteve, Xavi Cornella i Bartumeu Gabriel competiran en un eslàlom en què destacarà la presència d’un dels esquiadors més en forma del moment, el català Joaquim Salarich. L’esquiador de la Molina és la sensació de la temporada amb dos Top 10 i dos Top 15 a la Copa del Món, i tot i que és novè a la general de la Copa d’Europa i no té opcions d’assolir el triomf absolut, arriba a la prova d’avui en estat de gràcia. La classificació d’aquesta disciplina al circuit europeu està liderada pel suís Noel von Gruenigen, amb 354 punts; en segon lloc se situa l’alemany Fabian Himmelsbach, amb 324 punts, i la tercera posició l’ocupa el també suís Fadri Janutin. Matemàticament, els cinc primers de la llista tenen opcions de guanyar la general d’eslàlom, per la qual cosa s’espera una prova d’allò més emocionant a l’Avet.

Cande Moreno, el millor temps

Ahir, però, es va viure la primera jornada a la pista Àliga del sector del Tarter de Grandvalira, amb els entrenaments oficials de descens femení. Cande Moreno va signar el millor crono amb un temps d’1’15”08, seguida per l’austríaca Sabrina Maier (+0”89) i la francesa Anouck Errard (+1”08). Moreno es va mostrar molt satisfeta amb el resultat aconseguit i després de la baixada va destacar que “els entrenaments sempre són importants per tenir les primeres sensacions a la pista, i més tenint en compte que no m’ha estat possible entrenar durant els dies d’abans”. D’aquesta manera, l’andorrana va reconèixer que “he tingut molt bones sensacions, tot i que la visibilitat no era perfecta”, i va afegir que “m’he notat molt còmoda, tot i que penso que encara puc afinar en algunes parts del traçat”. La participació andorrana als entrenaments oficials de descens es va completar amb la 49a posició de Jordina Caminal i el 59è lloc de Jèssica Núñez.

Avui, a més, pels volts de les 19.00 hores tindrà lloc a l’Abarset, al Tarter, el sorteig públic de dorsals amb els corredors i corredores participants Top 15 del gegant i el descens de demà, en què participaran Joan Verdú, Bartu Gabriel, Cande Moreno, Jèssica Núñez i Jordina Caminal. L’esdeveniment tindrà animacions sorpresa i la presència del flamant campió d’Europa andorrà.

Les finals del 2027

Des de l’organització s’ha vingut recordant que la celebració d’aquestes finals de Copa d’Europa signifiquen un darrer i cabdal test de cara a acumular opcions per acollir el premi gros, les finals del Campionat del Món de l’any 2027. Un dels elements en què la federació internacional (FIS) posa l’accent a l’hora d’avaluar els candidats és l’estat de les pistes i en aquestes finals de Copa d’Europa, lògicament, s’ha treballat de valent per tenir la millor neu possible. El director d’operacions de les finals i màxim responsable tècnic de Grandvalira-Ensisa, Enric Barbier, va explicar fa uns dies que “la situació ideal seria que tinguéssim el mateix estat de neu que vam tenir a les finals del 2019, però és complicat”. En les darreres setmanes els operaris han treballat amb cura per adaptar adequadament els traçats a les condicions meteorològiques i, abans del canvi de temps, es va insistir en la humitat i es va injectar aigua en algunes zones per corregir l’estat sec que presentava la neu. Ara, les previsions de mal temps, fins i tot, han obligat l’organització a endarrerir una hora l’inici de l’eslàlom d’avui i a la sessió d’entrenament de descens femení d’ahir es va haver de canviar alguna zona del traçat per seguretat.

CALENDARI

AVUI

10.30 h

FINAL ESLÀLOM MASCULÍ Avet

9.30 h

ENTRENAMENT DH FEMENÍ Àliga

DIMECRES 16

09.00-12.30 h

FINAL GEGANT MASCULÍ Avet

10.00 h

FINAL DESCENS FEMENÍ Àliga

DIJOUS 17

10.00 h

FINAL SUPERGEGANT FEMENÍ Àliga

DIVENDRES 18

10.00 h

FINAL SUPERGEGANT MASCULÍ Àliga

DISSABTE 19

09.00-12.30 h

FINAL GEGANT FEMENÍ Avet

10.00 h

ENTRENAMENT DH MASCULÍ Àliga

12.00 h

ENTRENAMENT DH MASCULÍ Àliga

DIUMENGE 20

09.00-12.30 h

FINAL ESLÀLOM FEMENÍ Avet

10.00 h

FINAL DESCENS MASCULÍ Àliga

tracking