REPORTATGE

A punt per a la 'invasió' anglesa

Un miler d’aficionats britànics visitaran dissabte el país per veure el duel entre Andorra i Anglaterra en el primer desplaçament que poden fer després de quasi dos anys.

Aficionats britànics durant l'Anglaterra-Andorra del setembre a Wembley.THE FA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra es convertirà dissabte en una mini Anglaterra, i és que està previst que un miler d’aficionats d’aquest país vinguin al Principat per gaudir del duel del Premundial que enfrontarà els tricolors amb els Three Lions a l’Estadi Nacional. Per sort, durant els últims anys ja hi ha hagut visites de renom amb la Portugal de Cristiano Ronaldo o la França campiona del món, però el component cultural del futbol a la Gran Bretanya i del moviment d’aficionats dona un punt més especial al duel de dissabte.

5.597 aficionats anglesos membres de The England Supporters Travel Club (programa de la Federació Anglesa (FA) necessari per poder gaudir dels desplaçaments amb la selecció) van demanar venir al duel de l’Estadi Nacional, però les entrades disponibles per a l’afició visitant són només 993 (totes ja exhaurides) i la FA va haver de realitzar un sorteig per atorgar tots els tiquets disponibles, 193 a un dels sectors de la tribuna i 800 que corresponen a la totalitat del gol del riu Valira. Aquest, a més, serà un matx especial per a molts d’aquests aficionats, que podran tornar a viatjar amb el seu equip després de gairebé dos anys a causa de la Covid-19, ja que fins aquesta aturada internacional la FIFA i la UEFA no permetien la venda d’entrades per als aficionats visitants en els seus partits.

Un dels afortunats que han aconseguit una entrada és Jake Travers, un jove de Newark-on-Trent (ciutat al costat de Nottingham) que va comentar al Diari que “els meus amics i jo seguim Anglaterra a tots els partits que juguem a fora”, i va afegir que “no he estat mai a Andorra i aquest matx serà especial per a nosaltres perquè serà el primer partit fora de casa en què podrem viatjar després de gairebé dos anys”. També es troba en la mateixa situació Adam Farmer, jove aficionat de Wantage, al sud-oest d’Oxford, que va explicar que “vaig a tots els partits d’Anglaterra, ja siguin a casa o a fora, i per això tampoc fallaré a Andorra”. A més, va manifestar que té “moltes ganes i no puc esperar que arribi el partit perquè no viatjo a un matx de la selecció per culpa de la Covid-19 des del duel contra Kosovo del novembre del 2019”. Més enllà dels 993 afortunats, es preveu que diverses persones sense entrada vinguin al país.

Puja l’estoc de cervesa

La gran majoria d’aficionats anglesos que vinguin a l’Estadi Nacional no faran nit al país, i és que la gran majoria pernoctaran a Barcelona tant la nit abans com el mateix dissabte. De fet, el director de la UHA (Unió Hotelera d’Andorra), Jordi Pujol, va assenyalar que “no hem notat gaire moviment pel que fa al partit, perquè en altres casos semblants que hem tingut els aficionats acostumen a venir al partit i després marxar”. En la mateixa línia, des del Barri Antic Hostel & Pub van explicar que sí que tenen reserves per al cap de setmana, però que la majoria són de visitants espanyols.

Que la majoria de l’afició anglesa no pernocti al país no vol dir que no es noti ambient pels carrers de la capital. Conscients d’això, diversos restauradors i hostalers han augmentat els estocs d’alguns productes, com ara la cervesa, de cara a la visita del públic britànic, tal com van confirmar al Diari alguns establiments del centre històric de la capital. Per exemple, des del Barri Antic Hostel & Pub van explicar que “entre el pont pel Dia de la Hispanitat a Espanya i el partit hem demanat el doble o el triple en alguns productes per tenir prou provisions”.

Operatius especials

La disputa d’un partit així obligarà a reforçar els operatius de logística i seguretat de duels anteriors, per exemple, l’últim contra San Marino. Des del cos de policia hi ha prevista una operativa reforçada d’agents i també hi haurà la col·laboració dels cossos de circulació per tal de regular el trànsit a la zona propera a l’Estadi Nacional, i augmentarà el nombre dels membres de la seguretat privada amb un dispositiu semblant als dels partits contra Portugal o França.

En l’àmbit mediàtic, hi haurà un seguiment de rècord amb una vuitantena de periodistes acreditats de diferents països.

ANGLATERRA VE AMB TOTES LES ESTRELLES

La convocatòria d’Anglaterra per al duel a l’Estadi Nacional comptarà amb totes les estrelles disponibles, inclòs Harry Kane. El tècnic Gareth Southgate, en canvi, no podrà comptar amb Harry Maguire (Manchester United) i Trent Alexander-Arnold (Liverpool), que estan lesionats. De la seva banda, Koldo Álvarez tampoc tindrà per sanció Marcio, Alavedra i Moi San Nicolás, mentre que Víctor Bernat serà dubte per problemes físics.

tracking