Patrick Frases

“Si tot funciona no s'ha de fer cap revolució”

El nou president de la federació en un moment de l'assemblea.FAM

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Escollit nou president de la Federació Andorrana de Muntanyisme (FAM) per als propers tres anys –per fer-ho coincidir amb el cicle olímpic–, Patrick Frases defensa que mantindrà una política marcadament continuista. Envoltat de la majoria de gent que ja formava part de la junta, assegura estar encara “posant-se al dia” i motivat davant del nou repte.

Un projecte continuista, el seu.

La federació està molt ben estructurada, hi ha un equip molt bo i com s’acostuma a dir si tot funciona no hem de revolucionar res. Ara toca continuar i, primer, hem de superar el sotrac que ha suposat la Covid-19.

És evident que això ha fet molt de mal.

Més enllà de tot el que ha provocat en l’àmbit social, a nosaltres com a federació ens trenca la dinàmica i l’esport necessita continuïtat. Quan tot acabi es podrà reprendre el ritme amb normalitat i que tothom pugui treballar millor, sense les restriccions que ens molesten a tots.

Quin full de ruta es marca?

Al principi em deixaré guiar pels actuals membres de la junta, que hi han estat els darrers anys i saben millor que jo com va tot. Han canviat algunes coses des que ho vaig deixar, fa 16 o 17 anys, de logística i de funcionament. M’estic posant al dia i hi ha fronts oberts i em recolzo en els companys de junta. Això ha de ser un equip i tots hem de tirar del carro.

Hi haurà relleu generacional?

Tots els corredors que hi ha ara continuaran si els tècnics així ho consideren. Ara bé, som un país petit, som els que som i no surten campions com a bolets. S’han d’anar a buscar i treballar durant temps per aconseguir els fruits.

I això s’ha de preparar amb temps.

Cada canvi de cicle és una mica traumàtic. Manen els resultats i tot plegat costa. No s’arriba a ser dels 30 millors del món d’un dia a l’altre.

La inclusió de l’esquí de munta­nya als Jocs del 2026.

Una gran notícia. Recordo que ja en parlava als anys noranta i em prenien per boig. N’he seguit l’evolució tots aquests anys i era una il·lusió veure que no anava tan desencaminat. Això significarà una empenta molt important per a la federació quant a imatge, de comunicació i visibilitat.

Potenciar la sostenibilitat, un aspecte ben marcat.

El Jaume [Esteve] va treballar molt aquest tema en les curses de muntanya i ho portava també en l’àmbit internacional. Ara que malauradament ell no hi és és un problema i l’haurem de reprendre nosaltres des d’Andorra.

Per a vostè ha de ser molt especial prendre el relleu de Jaume Esteve.

Evidentment. No ha estat en les circumstàncies que hauríem volgut però és clar que la seva pèrdua és molt important, no només per tot el que va fer per la federació, sinó a nivell humà i personal.

tracking