jocs olímpics

Fornada olímpica

La inclusió de l’esquí de muntanya en el programa dels Jocs Olímpics d’hivern obre noves expectatives per a l’esport andorrà

Fornada olímpicamonicadoria.INFO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’esquí de muntanya s’ha inclòs, oficialment, en el programa dels Jocs Olímpics d’hivern que se celebraran a Itàlia, a Milà-Cortina, el 2026. La decisió es va prendre ahir per unanimitat durant la 138a sessió del COI a Tòquio amb motiu dels Jocs Olímpics d’estiu.

Ara, s’ha acceptat formalment la incorporació de l’esquí de muntanya-skimo, proposada pel comitè organitzador i el programa aprovat inclourà cinc proves –esprint i cursa individuals i relleus en categoria mixta– amb la participació de 48 atletes en la línia de sortida, mantenint el mateix format dels Jocs Olímpics de la Joventut de Lausana 2020. “Estem molt contents. Era una notícia que feia un temps que s’estava madurant, des de fa uns anys, i finalment s’ha confirmat”, introdueix el vicepresident de la Federació Andorrana de Munta­nyisme (FAM), Josep Lluch. A més, el dirigent posa l’accent en la importància que té la disciplina de l’esquí de muntanya a Andorra, “una modalitat molt arrelada al país”. En aquest sentit, Lluch recorda que “des de la federació i les institucions, tant Govern com els comuns, sempre han fet una aposta molt ferma per l’esquí de muntanya”. Cal subratllar que, “d’una manera constant”, Andorra forma part del circuit de la Copa del Món –Font Blanca, Comapedrosa–, i que, a més, en un any molt complicat per la Covid-19 “hem estat capaços i hem tingut el coratge d’organitzar un Campionat del Món en quatre dies i amb moltes proves amb els millors del panorama mundial”, va apuntar Lluch amb orgull. “Amb notícies com aquesta [que l’skimo esdevingui disciplina olímpica] es pot imaginar la projecció que pot significar per a Andorra, amb més visibilitat, difusió i la gent que mirarà més aquest esport. A més, per als nostres corredors serà quelcom fantàstic poder disputar uns Jocs”, va afegir. “Tenim un equip nacional que ens representa en el circuit de la Copa del Món i atletes de la Federació de Muntanyisme que ens podran representar en un Jocs Olímpics i ens fa moltíssima il·lusió”, apunta el mandatari de la FAM. I és que noms com Sergi Casabella, Adrià Bartomeu, Marcel Prat, David Pérez, Laia Sebastià –vigent campiona de la Park Piolets Copa d’Andorra i medalla de bronze en categoria sub-23 en la vertical del Mun­dial–, Lea Ancion, Andrea Sinfreu, Euan Prieto o Oriol Olm, per citar alguns exemples, es trobaran el 2026 en plena maduresa esportiva: “I a més sempre en van apareixent de nous perquè hi ha un planter molt bo. Alguns que formen part de l’equip encara hi seran i d’altres que estan empenyent arribaran”, diu Lluch.

Finalment va voler tenir un record i un reconeixement cap a Jaume Esteve, el president de la FAM que ens va deixar a principi d’aquest any. “Ell formava part de l’equip de la ISMF, la Federació Internacional, i va posar el seu granet de sorra. Va participar activament i li feia molta il·lusió que l’skimo acabés entrant en la família olímpica.”

MÒNICA DÒRIA COMPTA LES HORES PER INICIAR LA COMPETICIÓ A TÒQUIO

Mònica Dòria segueix preparant la seva primera participació en uns Jocs Olímpics i ja compta les hores que resten fins que les eliminatòries de caiac donin el tret de sortida a Tòquio. La palista ja fa uns 10 dies que és a la capital nipona aclimatant-se a la ciutat i a les instal·lacions i ja ha realitzat les sessions preparatòries oficials al canal olímpic. “Espero arribar a Tòquio en plena forma”, va comentar Dòria tot just abans de deixar el país i viatjar cap al Japó. I així ha estat, ja que l’andorrana es mostra molt satisfeta de la preparació –“ja portem uns dies a Tòquio i hem fet algunes sessions d’entrenament al canal olímpic”, va apuntar–. La palista va viatjar amb el seu tècnic, l’espanyol Cristian Tobio, i no serà fins avui quan s’afegeixi l’entrenador, Toni Cadena. “Estic molt contenta d’estar aquí, després d’estar molt de temps esperant i amb moltíssimes ganes que tot comenci i arribin les competicions. Estic a tope”, va explicar la Mònica. La cita arrencarà per a Andorra i per a Dòria el 25 de juliol en les eliminatòries de la modalitat de caiac, mentre que la de canoa serà a partir del 28 de juliol. La palista va aconseguir la mínima per poder estar present a Tòquio, mentre que el segon representant del país als Jocs, Pol Moya, ho ha fet aprofitant la plaça d’universalitat. La de Tòquio serà la quota més baixa d’andorrans des de Moscou (1980) i Los Angeles (1984), quan també hi van anar només dos andorrans.

tracking