natació

La FAN vol dos olímpics

La federació demana al COA que Nàdia Tudó i Bernat Lomero vagin als Jocs amb plaça d’universalitat si no acaben obtenint la mínima B

La FAN vol dos olímpicsFAN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Federació Andorrana de Natació (FAN) va entregar ahir una carta al COA (Comitè Olímpic Andorrà) en què demana que tant Nàdia Tudó com Bernat Lomero puguin tenir una invitació olímpica per ser a Tòquio en cas que no puguin aconseguir la mínima en el tram final de temporada. Des de la FAN consideren que tots dos esportistes es mereixen tenir una wild-card en cas de no poder obtenir la mínima abans que acabi el curs (l’única gran cita abans dels Jocs Olímpics és l’Europeu de Budapest entre el 17 i el 23 de maig).

Més enllà dels esportistes que aconsegueixen les mínimes (com el cas de Mònica Doria per a Tòquio), l’encarregat de repartir les invitacions és el COA. Les federacions envien la seva proposta de participants al Comitè Olímpic i és l’ens qui acaba decidint. Habitualment el COA només atorga una invitació a cada esport, però el president de la Federació Andorrana de Natació, Joan Clotet, va explicar al Diari que “des de la FAN apostem pels dos i tant la Nàdia com el Bernat es mereixen anar als Jocs”. A més, el màxim dirigent va agregar que “la decisió final la té el COA però jo estaré defensant els interessos de la natació del país”.

La voluntat de la federació és que els dos nedadors puguin anar amb mínima als Jocs, però són conscients de la dificultat d’assolir-la, i per aquest motiu la FAN va presentar l’escrit al COA. En aquest sentit, Clotet va manifestar que “hem fet els passos que hem de fer perquè els dos tenen una beca de la FINA per assolir la mínima, però amb la pandèmia la Nàdia no ha pogut entrenar a Alemanya ni el Bernat a Tailàndia”, i va agregar que “els dos estan treballant i en tenen ganes. Poden fer una mínima, nosaltres hi creiem, i a més és la seva obligació i l’objectiu”. Per últim, el màxim responsable de la FAN va assenyalar que “els dos estan a molt poc de poder obtenir la mínima i els hem proposat a tots dos”, i va cloure que “esperem que hi puguin anar amb mínima, i si no que el COA ho tingui en consideració”. Nàdia Tudó té una marca al voltant del 2,5 per cent de la mínima dels 100 i 200 braça, i Bernat Lomero estaria al 2,37 per cent de la mínima dels 100 papallona amb els seus punts FINA.

La FINA reforça la posició

L’escrit que va presentar la FAN al COA demanant les dues invitacions té el suport d’una missiva de la FINA (Federació Internacional de Natació), en què s’especifica que a Andorra li corresponen dues places d’universalitat (una de masculina i una de femenina) per als Jocs de Tòquio sempre que cap atleta aconsegueixi la mínima A o la mínima B. Aquestes places serien per a un noi i una noia d’entre els participants que van disputar l’últim Mundial, en aquest cas el que va celebrar-se a la Xina el 2019. En aquella cita van representar Andorra Bernat Lomero, Nàdia Tudó i Mònica Ramírez).

En aquest aspecte, Joan Clotet va assenyalar al Diari que “la FINA ens diu que aprofitem les places d’universalitat i que si no poden fer una mínima, que es tingui en compte tot el que hi ha darrere”, a més d’afegir que “teniu dues places d’universalitat, aprofiteu-les perquè no totes les federacions tenen dues invitacions, una de masculina i una de femenina”.

Una atleta classificada

Quan falten 100 dies per a l’inici dels Jocs Olímpics, el 23 de juliol, Andorra té només assegurada la plaça de Mònica Doria en piragüisme dins de la modalitat de canoa i de caiac. A més, també hi haurà invitació per a l’atletisme, a més de la natació.

DOBLE PODI PER A ABRAHAM

La nedadora de la FAN Estzer Abraham va pujar al podi en dues ocasions al Campionat d’Espanya master, celebrat a Castelló, en la categoria de més de 45 anys.

La nedadora va endur-se la medalla de plata als 200 metres esquena amb un temps de 2’54”46, i també va penjar-se una medalla als 50 metres esquena, en aquest cas el bronze, després d’aconseguir una marca de 35”94.

BERNAT LOMERO SE'N VA A KAZAN AMB UNA BECA DE LA FINA

Bernat Lomero marxarà demà a Kazan amb una beca de la FINA (Federació Internacional de Natació) per tal d’exercitar-se al centre d’entrenament que l’ens internacional té a la ciutat russa. Lomero ja va estar entrenant a Tailàndia becat per la federació internacional, però l’esclat de la pandèmia va impedir que hi tornés, i ara el nedador ha pogut modificar el centre d’entrenament per desplaçar-se a Kazan. En declaracions al Diari, Bernat Lomero va manifestar que “afronto aquesta estada amb molta il·lusió, l’experiència prèvia a Tailàndia va ser molt bona i vaig veure que va suposar una millora”. A més, va afegir que “les condicions de la temporada passada i les d’aquesta no han estat les millors, però tot i això les sensacions són bones i hi ha hagut progressió durant tota la temporada”. Lomero serà a Rússia fins a final de curs cercant la mínima B i anirà també a l’Europeu de Budapest.

tracking