Els únics aturats

La Lliga Nacional és l’única de tot Europa que encara no ha pogut arrencar

Els únics aturatsXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Lliga Multisegur Assegurances és l’única competició domèstica de tot el continent europeu que encara no ha pogut arrencar a causa de la pandèmia de la Covid-19. Dels 55 països membres de la UEFA, 53 han pogut iniciar les seves lligues tot i l’actual situació sanitària, mentre que el d’Andorra és l’únic cas en què la pilota no ha pogut tornar a rodar a tot Europa (Liechtenstein forma part de la UEFA però no té lliga pròpia i els seus clubs disputen la lliga Suïssa).

L’únic país que té una situació relativament similar a la del Principat és San Marino, que el 29 de novembre passat va veure aturada la lliga de manera indefinida a causa de les últimes mesures que va aprovar l’executiu sanmarinès per pal·liar els efectes de la segona onada de la Covid. La diferència amb Andorra és que la lliga de San Marino sí que va poder arrencar i es van disputar les sis primeres jornades del campionat abans de l’aturada. La resta de competicions europees, tant les més petites com Islàndia, Malta, Gibraltar o Illes Fèroe, com les més conegudes i populars com Espanya, Anglaterra o França, han pogut arrencar.

Objectiu: 22 de novembre

L’inici de la Lliga Multisegur Assegurances està previst per a diumenge 22 de novembre i aquest és l’objectiu tant de la federació com dels clubs, tot i que a hores d’ara l’arrencada no està assegurada al cent per cent. En un primer moment, la competició domèstica havia d’arrencar el 25 d’octubre, però les restriccions del Govern per la segona onada de la pandèmia van obligar a endarrerir gairebé un mes la primera de les dates previstes. Pel que fa a la Lliga Unida, l’inici estava previst primer per al 8 i després per al 15 de novembre, però la FAF va ajornar-lo finalment per al cap de setmana del 21 i 22 igual que amb la Primera Divisió.

Ara, la decisió final sobre si pot començar la competició el cap de setmana vinent depèn del Govern, ja que segons ha pogut saber el Diari hi ha en marxa converses entre l’executiu i la Federació Andorrana de Futbol per acabar d’establir un protocol sanitari per a la represa de la competició. La idea és que el document sigui similar al que es va utilitzar per acabar la lliga passada, amb tests periòdics als futbolistes.

Neguit als clubs

Els clubs consultats tenen clar que la seva voluntat és poder arrencar la lliga com abans millor. De fet, els equips van fer una votació abans de les restriccions i la majoria va decidir arrencar a l’octubre i no pas al novembre. Ara, segueixen amb la mateixa posició d’inici en espera del que s’acabi decidint a les reunions entre Govern i l’ens federatiu.

Els equips mostren certa preocupació, ja que per les últimes mesures del Govern per contenir la pandèmia no estan permesos els amistosos, fet que entenen que complica el retorn a la dinàmica de competició. La majoria fa entre dos i tres mesos que estan de pretemporada i alguns fins i tot van haver d’anar a la Seu d’Urgell per jugar amistosos.

CATALUNYA ALLARGA L'ATURADA ESPORTIVA

La Generalitat de Catalunya va anunciar ahir que allargarà durant deu dies la suspensió de totes les competicions esportives no professionals d’àmbit autonòmic fins dilluns 23 de novembre. Aquesta decisió farà que un grapat de clubs del Principat segueixin sense poder competir fins al cap de setmana del 28 i 29 de novembre (amb l’excepció dels equips de futbol que disputen competicions de la Federació Catalana, que reprendran les lligues el 5 i 6 de desembre). A aquestes restriccions de Catalunya s’hi han de sumar les del Govern, que fan que la gran majoria de clubs no puguin competir, ja que només tenen autorització per fer-ho els primers equips del MoraBanc Andorra, FC Andorra, CV Encamp i CE Sant Julià.

tracking