Reportatge

Un retorn esperat

La base dels diversos clubs i federacions del país intenten recuperar a poc a poc la normalitat amb la represa dels entrenaments i les activitats esportives, això sí, complint totes les mesures de seguretat, com l’última aprovada ahir de l’ús de mascareta.

Un retorn esperatCVA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El món de l’esport, com un element més de la societat, va patir un sotrac important a mitjan març, quan va esclatar la crisi sanitària del coronavirus. Especialment va notar-ho la canalla, ja que els esportistes sènior van poder tornar a poc a poc un cop la situació epidemiològica evolucionava favorablement, però els joves de la base no han pogut tornar a la seva activitat normal fins fa uns dies. Però, com en tot, ara res és normal. O almenys, com ho era abans. I tots els clubs i les federacions han hagut d’adaptar-se a la situació actual i a totes les normatives de les institucions, l’última, la utilització de les mascaretes tal com va determinar ahir el Govern.

Una de les entitats amb més llicències esportives és el MoraBanc Andorra, amb 21 equips de base (sense incloure-hi tots els de l’escola), que ha hagut de fer mans i mànigues per tornar a l’activitat. “Havíem preparat la temporada amb normalitat perquè hi havia incertesa i no podíem esperar”, explica un dels coordinadors de la base del club, Xavi Luque, que afegeix que “a final d’agost vam haver de fer un replantejament logístic i adaptar-nos al protocol sanitari, i ara ja hem superat la primera setmana amb nota”. El retorn ha arribat amb canvis, i la rutina habitual ha deixat pas a un moment ple de canvis i restriccions, i Luque reconeix que “hem hagut de repensar-ho tot i reduir el contacte a grups estrets de convivència”, però posant en una balança les coses positives i les negatives, el coordinador admet que “al final la millor notícia és que ens hem pogut veure i entrenar com si demà s’acabés el món”. Entre els esports d’equip que han tornat també hi ha el vòlei. Un dels responsables de la base del CV Andorra, Lluís Hillaire, remarca que “tots els nens han arribat amb unes ganes boges de jugar, perquè encara que a l’estiu hem fet alguna cosa feia molt de temps que no feien res”.

On també ha estat complicat adaptar-se ha estat en alguns esports individuals però que tenen contacte entre els participants com són el karate o el judo. Tot i les dificultats, però, totes dues disciplines han pogut tornar també a la feina amb diferents mesures i amb satisfacció. “Estem satisfets perquè encara que amb els esportistes becats no havíem parat, amb la base era més complicat però hem pogut tornar amb els protocols sanitaris del Govern que és molt marcat, especialment amb les mesures d’higiene de mans i peus”, destaca el codirector esportiu de la Fandjudo, Dani García. De la seva banda, Xavier Herver, president de la Federació Andorrana de Karate, assegura que “el retorn ha estat molt positiu”, i afegeix que “hem hagut de fer molta educació amb els pares i els nanos dient que hem de ser contundents i taxatius amb les mesures de neteja”.

Pendents de competicions

Un cop els joves han tornat als entrenaments, el següent pas que esperen tots són les competicions, en què apareixen casuístiques ben diferents. En el cas del volei, per a aquest mateix cap de setmana hi ha programats enfrontaments entre el CV Andorra i el CV Valls d’Andorra de les lligues cadet i juvenil que organitza la Federació Catalana. En el cas dels conjunts del MoraBanc Andorra, l’inici de les competicions de la Federació Catalana estan previstos per al cap de setmana del 17 i 18 d’octubre, però des del club s’estan preparant uns tornejos alternatius entre els equips de l’entitat per si no poden començar les competicions habituals. Un dels coordinadors de la base dels tricolors, Xavi Luque, explica que “aquestes competicions durarien tres o quatre mesos i les faríem els caps de setmana per tenir certa sensació de normalitat”.

En el cas dels esports individuals, a la Fandjudo van prendre la decisió de suspendre totes les competicions de base, tot i que des de l’ens es col·laborarà amb els clubs perquè es puguin organitzar activitats entre els joves lluitadors, però dintre sempre de les unitats de convivència. Per últim, al món del karate, Xavier Herver confessa que els joves “demanen quan competirem”, però el president de la federació i tècnic reconeix que “ja veurem quan ho podem fer, perquè ara l’important era tornar als entrenaments”.

Un retorn esperat

Un retorn esperat

tracking