reportatge

Indignació dels inscrits a l'Spartan perquè els organitzadors no tornen els diners

L’Spartan Race capitalitza les queixes de molts dels seus participants. El descontentament amb la política de reemborsament i el format de la prova arran de la crisi sanitària ha derivat en la creació d’una plataforma d’afectats i un grup de prop de 200 persones

Indignació dels inscrits a l'Spartan perquè els organitzadors no tornen els dinersSPARTAN RACE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les xarxes socials treuen fum des de fa un cert temps amb els responsables de l’Spartan Race. Amb unes queixes i uns comentaris que recorden la recent polèmica de l’Andorra Ultra Trail, és ara la coneguda plataforma internacional de curses d’obstacles la receptora de les acusacions i el descontentament dels participants. La situació actual provocada per la pandèmia de la Covid-19 ha obligat a cancel·lar molts esdeveniments, entre els quals la majoria de les cites d’Spartan Race en territori espanyol. La indignació dels inscrits torna a residir en el fet de no rebre el 100 per cent del cost de la inscripció en cas d’anul·lació de la prova. No només això, els afectats demanen el reemborsament total encara que la prova s’acabi celebrant perquè entenen que hi ha un risc evident de contagi i perquè la cita ha canviat de data i ha perdut la seva essència amb les mesures de seguretat aplicades.

És el cas de Moisés Agudo, inscrit a l’Spartan Race d’Andorra i que, assegura, no voler participar-hi. És un dels espartans més bel·ligerants a les xarxes amb la plataforma, un dels portaveus de la pàgina que s’ha creat a Facebook amb el nom d’Afectats contra Spartan Race i les seves pràctiques de transferència abusives i un dels integrants d’un grup de WhatsApp on es reuneixen prop de 200 espartans afectats de tot Espanya. “Principalment, demanem el reemborsament de la inscripció encara que la cursa se celebri, perquè la majoria no hi volem anar pel risc que suposa, perquè és una data diferents de la plantejada inicialment i perquè són o viuen amb persones de risc o fumadors”. En aquest sentit, Agudo subratlla que “el millor seria que se suspengués” perquè “el risc no ha desaparegut i, a més, en comptes d’una Spartan normal amb els seus obstacles normals l’han convertit en un passeig per la muntanya, amb mascareta i sense l’ambient familiar que sempre es genera”. A més, subratlla, “han tret tots els obstacles d’aigua, no hi haurà dutxes, ni públic ni lliurament de premis. Li han tret tota l’essència”. Per tot plegat, insisteix, “som molts els afectats i moltíssima la gent que demanem que se’ns torni els diners”. El participant afegeix que “l’organització només deixa transferir la inscripció a una altra cursa per al 2020, si és que es fan, o el 2021, però res de tornar els diners i sempre perdent un 30 per cent del total del cost”. Agudo i la resta d’espartans descontents creuen que “l’organització ha d’actuar de manera responsable i lògica i tornar els diners a tots els que els demanin”.

A Andorra, el 5 i 6 de setembre

El comú d’Encamp va confirmar que Spartan Race compta amb l’aprovació del protocol de salut que inclou la limitació de participants i mesures estrictes per evitar contactes i aglomeracions i que se celebrarà, si no hi ha canvis, el cap de setmana del 5 i el 6 de setembre. El director general de l’Spartan Race a Espanya, Ángel Sanz, assegura entendre les queixes i els neguits d’aquest grup d’espartans però que és una decisió que no depèn directament d’Spartan Race Espanya. “Nosaltres som una franquícia i hi ha unes polítiques internacionals establertes amb què poca cosa podem fer i una és la referent a la del reemborsament”, va explicar. “Nosaltres no podem anar en contra de polítiques globals”, va insistir, però va deixar clar que “moltes vegades hem d’actuar de manera local i intentar adaptar-nos a la realitat del territori on s’opera”. Sanz va deixar clar que “sempre intentem millorar aquesta política, des de la nostra posició, perquè crec que hem d’atendre a les pràctiques més comunes al nostre mercat”. En aquest sentit, es pot entendre entre línies que, si la situació depengués d’Spartan Race Espanya, la política de reemborsament podria ser diferent perquè “es faria tot el possible per respondre a les necessitats de tots”, va postil·lar. Pel que fa al nou format, el director general de la prova al circuit espanyol comenta que “tots ens estem intentant adaptar a una nova realitat i no és fàcil, gens fàcil, i tots estem fent un esforç”. A més, va remarcar “Andorra serà la primera cursa que farem, anem a veure com surt, no?”.

tracking