Futbol

La UEFA investiga apostes al partit entre Inter i Sant Julià

La federació de futbol va avisar la UEFA que havia detectat moviments sospitosos dels apostants durant el partit de Copa

La UEFA investiga apostes al partit entre Inter i Sant JuliàFAF

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les circumstàncies dels dos darrers partits de Lliga i Copa entre l’Inter i la UE Sant Julià no només van sorprendre a Andorra pel joc que es va veure al camp, a la UEFA es van encendre totes les alarmes. El programa Integrity de la Federació Andorra de Futbol (FAF) va detectar possibles anomalies per com havien evolucionat les apostes en el transcurs del partit de semifinals de Copa, que va guanyar l’Inter (2-1), i que presumptament era per als lauredians que, també suposadament, van regalar el darrer partit de lliga (3-0) contra els escaldencs perquè aquests obtinguessin el títol de campions. La FAF va avisar la UEFA, que s’ha fet càrrec de la investigació. L’acta arbitral i la conversa enregistrada per un micròfon entre Ilde Lima i Moreno (Inter) amb Maicón i altres jugadors lauredians són dos fets que els clubs hauran de saber justificar molt bé. UEFA, FAF i el ministeri d’Esports volen arribar al final i, respectant la presumpció d’innocència, coincideixen en el fet que les proves no afavoreixen les versions dels dos clubs, que neguen qualsevol implicació i defensen els seus jugadors. Però les proves són irrefutables, tant la conversa que hi ha fora del camp en què es denota que s’havia pactat, com l’acta de l’àrbitre que descriu l’ambient d’enfrontament amb provocacions i insults després del partit i la frase lapidària dels jugadors del Sant Julià: “Al darrer partit vam anar al 30% perquè guanyéssiu la Lliga.”

Joc 'online'

La UEFA ha instat la federació a obrir una investigació. El departament d’Integrity europeu és molt estricte amb les apostes online i qualsevol indici és analitzat minuciosament per combatre el frau. Aquests partits ho seran. Des de la FAF volen ser prudents però sí que van remarcar ahir que van rebre una comunicació de la UEFA que deia que s’havia constatat un moviment d’apostes estrany i demanava a la federació si tenia alguna constància d’irregularitats.

El secretari d’Estat d’Esports, Justo Ruiz, es va mostrar ahir molt preocupat per la imatge del futbol andorrà i del mateix país, i va demanar a la federació que investigui a fons el frau en els partits i que si aquest es confirma

–“respectant la presumpció d’innocència”– s’actuï de forma “contundent”. Ruiz es va mostrar indignat per la informació que s’havien arreglat els partits i va mostrar el seu “rebuig contundent a aquest tipus de pràctiques si és que al final són certes”. El secretari d’Estat confia que la investigació de la FAF i de la UEFA arribi fins al final perquè “és la imatge del país la perjudicada”.

Annabel Llevot, directora del Vallbanc FC Santa Coloma, va optar ahir per la prudència, tot i que el seu equip va competir amb l’Inter pel campionat de Lliga. Llevot va admetre que dins de l’àmbit del futbol hi havia aquest rumor i que el dia de la Copa hi va haver una baralla als vestidors, “i sé que hi ha persones que van escoltar la conversa captada pel micròfon ja que no hi havia gaire soroll al camp per la falta de públic a causa del coronavirus”.

Llovet va deixar a mans de la federació esbrinar què ha passat amb la possible adulteració dels dos campionats, i va mostrar la sorpresa si es confirmen els rumors que fa temps que s’escampen. La directora general del Vallbanc no va voler precipitar-se sobre la reclamació del títol: “Que decideixin la UEFA i la FAF si el campionat s’ha manipulat.”

Alberto Molina, jugador del Sant Julià, va negar ahir cap tipus de pacte, i va dir que l’Inter, tot i no ser de la simpatia “va guanyar per ser millor”.

COMPETICIÓ I ELS CLUBS

El Comitè de Competició es va reunir ahir per analitzar la polèmica sense arribar a cap conclusió clara. De moment, l’únic que es farà és recollir les opinions dels dos clubs afectats perquè puguin exposar la seva visió i defensar-se de les presumptes irregularitats. Posteriorment, quan el comitè disposi de tota la informació, es prendrà una decisió final respecte a l’actuació a seguir, que podria passar per obrir un expedient a les dues entitats o bé arxivar el cas i no actuar. Tot, en funció de les evidències que obtingui.

La UEFA investiga apostes al partit entre Inter i Sant Julià

tracking