curses de muntanya

Polèmica fins al final

Cims Màgics deixa de fer l’Andorra Ultra Trail Vallnord per “motius econòmics i morals”, amb referència a Andorra Turisme

Polèmica fins al final

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Andorra Ultra Trail Vallnord ja és història, ja que ahir l’empresa organitzadora, Cims Màgics va decidir posar el punt final a la prova, que va arrencar el 2009. I això sí, ni el final ha estat exempt de polèmica amb un encreuament de comunicats amb Andorra Turisme, principal patrocinador de la prova. Les paraules de la ministra de Turisme, Verònica Canals, al Consell General en què avisava els promotors de la cursa que Andorra Turisme retiraria el seu patrocini si no rectificaven aquesta decisió perquè “podia malmetre la imatge d’Andorra” han estat la gota que ha fet vessar el got, i l’organització va argumentar motius “econòmics i morals” per explicar la seva decisió, mentre que des de Turisme es va mostrar el malestar “perquè es pretengui responsabilitzar Andorra Turisme de les decisions i obligacions de Cims Màgics”.

L’empresa va justificar aquesta determinació perquè, “l’absència del pagament del patrocinador més important quan vam anul·lar l’edició d’enguany ens ha fet enfonsar-nos en una situació econòmica insostenible impossibilitant el retorn sencer de les inscripcions”, fent referència a Andorra Turisme. A més, van explicar que amb aquesta situació les pèrdues eren d’aproximadament 60.000 euros, però tot i això “estàvem disposats a assumir-les per poder garantir la continuïtat de l’esdeveniment”. Des de la parapública, però, van assegurar que “quan es va suspendre la cursa, Andorra Turisme va donar suport als organitzadors i va acceptar posposar l’esdeveniment al 2021, a més d’acordar nous terminis per al pagament del contracte”, i assenyalen que tot va canviar quan Cims Màgics va decidir tornar només el 70 per cent de les inscripcions, ja que “va desencadenar un seguit de reaccions adverses dels inscrits i també de l’opinió pública que, des d’Andorra Turisme, es va considerar que podria malmetre la imatge i el nom d’Andorra”.

Els organitzadors també van exposar motius “morals” per posar el punt final a l’Andorra Ultra Trail Vallnord perquè “s’ha iniciat una campanya de calúmnies on el nom de l’esdeveniment i de la nostra família s’han embrutat”, segons els promotors, una campanya “recolzada per certa premsa local i per l’Associació de Consumidors”, segons van explicar en un comunicat intern per a corredors i voluntaris, no així a la nota de premsa. A més, van confessar que arran d’aquesta situació han rebut amenaces en l’àmbit personal que s’han hagut de denunciar. Per últim, el comunicat clou que és “la manca de suport moral el que finalment ens ha fet prendre la decisió. Ens hem quedat sense ganes de lluitar sols. Ens han tallat les ales; ningú no és profeta en la seva terra”.

L'ACU APARCA LA VIA JUDICIAL PER "NO PERJUDICAR MÉS LA IMATGE DEL PAÍS"

Tot i la decisió de l’Andorra Ultra Trail Vallnord de posar el punt final a la cursa, l’Associació de Consumidors i Usuaris d’Andorra seguirà lluitant pels drets dels inscrits que rebran només el 70 per cent de la seva inscripció i no pas el cent per cent. Tot i que en un primer moment l’ACU volia portar aquesta reclamació per la via judicial amb una demanda col·lectiva per “apropiació indeguda”, ara l’associació vol canviar el mètode i opta per una mediació. El president de l’ACU, Lluís Ferreira, va explicar al Diari que “estem avaluant l’opció del mediador perquè el procés jurídic és més llarg i també afecta negativament la reputació i la imatge negativa d’Andorra”, i va afegir que “a nosaltres com a associació ens aniria bé anar a la justícia perquè demostra que lluitem, però per la repercussió no va tan bé i hem buscat una altra manera perquè la nostra idea és que respectessin els usuaris i els consumidors, però no destruir-ho tot”. Ferreira també va avançar que l’ACU està en contacte amb la Facua, l’associació homòloga espanyola, ja que molts dels inscrits a l’Ultra Trail són espanyols. Per últim, i amb relació a les paraules de la ministra de Turisme, Verònica Canals, que van desencadenar-ho tot, el president de l’ACU va manifestar que “ens alegren perquè demostren que el que nosaltres demanem no és tan desgavellat ni molt menys”.

tracking