Olimpisme

Ajornament inevitable

El Japó i el COI avancen la decisió i acorden que els Jocs Olímpics de Tòquio es facin l’any vinent

Ajornament inevitableGETTY IMAGES / OLYMPIC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La celebració dels Jocs Olímpics de Tòquio per la crisi del coronavirus s’ha convertit en un autèntic serial durant les dues últimes setmanes que ha tingut una evolució a un ritme gegant, i per fi ahir es va resoldre amb el final inevitable: l’ajornament de la cita fins al 2021. Quinze dies enrere, tant des del Comitè Olímpic Internacional (COI) com des del Japó asseguraven que es disputarien malgrat la pandèmia mundial i que era massa aviat per prendre “mesures dràstiques”. Diumenge ja van acceptar que hi havia l’opció d’ajornar-los i que decidirien en un mes després de parlar amb tots els agents implicats (patrocinadors, televisions, federacions...).

Però finalment no s’han esperat les quatre setmanes i ahir el primer ministre japonès, Shinzho Abe, va anunciar després de parlar amb el president del COI, Thomas Bach, que s’havia acordat ajornar la gran cita de l’estiu a l’any vinent. “En les circumstàncies actuals, i basats en la informació que ens ha donat l’OMS avui (ahir), el president del COI i el primer ministre del Japó han acordat que els Jocs Olímpics de Tòquio s’han d’ajornar en una data més enllà del 2020, però no després de l’estiu del 2021, per salvaguardar la salut dels atletes, tothom involucrat en els Jocs i la cita internacional”, descrivia el comunicat conjunt del COI i el comitè organitzador de Tòquio 2020, que mantindrà el mateix nom tot i el canvi d’any.

Les múltiples pressions internacionals que havien rebut les dues entitats per part de grans potències en els darrers dies per ajornar l’esdeveniment, afegides a les promeses d’alguns països com Portugal, Austràlia, Canadà, Polònia, Iran o Suïssa de no portar-hi els seus esportistes si l’esdeveniment es feia aquest estiu, van donar l’empenta final a prendre la decisió a tots els organitzadors, que no volien celebrar uns Jocs descafeïnats. Encara està per veure la nova data en què se celebrarà i la repercussió econòmica que la modificació de les dates tindrà, així com els canvis en els milions de reserves de nits d’hotel, l’ampliació dels contractes dels treballadors o el manteniment de les seus temporals d’algunes proves. Amb tot, el problema més greu és el de la vila olímpica, ja que els més de 5.600 apartaments ja estan venuts i els nous propietaris hi han d’entrar al setembre.

És la primera vegada en la història que s’ajornen un any uns Jocs Olímpics, que sí que s’han arribat a suspendre a causa de la Primera i Segona Guerra Mundial. Amb tot, la decisió va ser ben rebuda per la comunitat internacional de l’esport, que entenia la situació malgrat no ser plat de bon gust. També des d’Andorra s’entenia el canvi de dates. “La salut ha de passar per davant de l’esport”, assenyalava el president del COA, Jaume Martí, que veia el costat positiu i afegia que “els atletes podran entrenar més temps i és una decisió que anirà en benefici de tots”. A més, destaca que hi ha altres esportistes del país que podrien buscar la classificació. “Potser dic una bestiesa, però no sabem el que pot donar de si Vicky Jiménez en un any. I si la tenim (a Tòquio)?”, indicava.

També Mònica Doria, l’única andorrana classificada fins ara, entenia la situació. “És l’opció més racional que es podia prendre en aquests moments i ja era una situació que teníem prevista. El que haurem de fer ara és reorganitzar tot el pla d’entrenaments i competicions per preparar ja els Jocs de cara a l’any que ve”, indicava la palista, que afegia que “no crec que sigui millor ni pitjor, simplement és el que és i la nostra feina és ser capaços d’adaptar-nos-hi el millor possible”.

ELS JOCS DELS PETITS ESTATS D'ANDORRA DEPENDRAN DE LA NOVA DATA DELS DE TÒQUIO

Amb l’anunci oficial que els Jocs Olímpics de Tòquio no es disputaran fins al 2021, el president del COA, Jaume Martí, va remarcar al Diari que les dues competicions es poden compaginar el mateix any, sempre que no coincideixin en dates, ja que de moment no se saben quan es faran exactament els de Tòquio. “Primer van els Jocs grans i després els petits. Quan sapiguem quan es fan els de Tòquio ens reunirem amb tots els petits estats i decidirem com i quan els farem”, va assegurar el màxim mandatari del Comitè Olímpic Andorrà, que va afegir que “si es fan al juny, per dir alguna cosa, no podrem fer els Jocs dels Petits Estats. Els faríem al setembre, o el 2022, o potser el 2023, perquè no hi ha cap candidat per organitzar-los, però ho decidirem amb la resta de petits països i en parlarem amb Govern”. Amb tot, remarcava que si es fan cap al juliol o agost, com es fan habitualment, no hauria de suposar gaires inconvenients. Abans de la crisi del coronavirus hi havia prevista per al maig la visita de membres de totes les delegacions per veure com estaven les instal·lacions, però Martí descarta poder-la fer en aquelles dates ja que són modificables.

tracking