Esquí

Següent pas: Mundial 2027

La FAE i Grandvalira celebren l’obtenció de les finals de la Copa del Món del 2023 i a la vegada treballen per poder acollir un Campionat del Món

Següent pas: Mundial 2027NATÀLIA MONTANÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Encara amb el regust dolç de la victòria als llavis, Grandvalira i la Federació Andorrana d’Esquí (FAE) van celebrar ahir una roda de premsa per explicar el passos a seguir d’ara endavant després de l’adjudicació de les finals de la Copa del Món del 2023 divendres passat. Un dels fronts oberts pels quals treballen l’estació i l’entitat és organitzar el Mundial del 2027. Amb tot, el director general de Grandvalira-Ensisa, David Hidalgo, es va mostrar prudent ja que per acollir un esdeveniment com aquest es necessita un major desplegament, tenint en compte que arribarien molts més esquiadors, i es necessitarien més pistes per fer entrenaments. “Primer s’ha d’estudiar la viabilitat i després construir una candidatura. Som valents i és una oportunitat única. Treballem en una candidatura que sigui sòlida”, va dir Hidalgo.

Aquest objectiu encara té un llarg recorregut per endavant ja que la candidatura no es presentarà fins al maig del 2021 i l’elecció de la seu es farà un any després. Enmig hi haurà un any d’avaluació, però cal centrar-se també a fons en les finals que se celebraran entre el 13 i 19 de març del 2023. “El llistó està molt alt i aquest és el gran repte. Superar les expectatives cada vegada és més complicat però hi ha ganes per superar l’èxit del 2019”, va comentar Hidalgo, que va prometre que “hi haurà sorpreses” durant aquella setmana.

Això, però, s’anirà revelant a poc a poc a mesura que es vagi apropant l’esdeveniment. El que sí que se sap ja, a falta que es detalli amb més precisió, és que el pressupost amb el qual comptaran de cara a les finals del 2023 serà molt similar al d’enguany, és a dir, que serà de prop de quatre milions d’euros. També serà molt similar o igual el desplegament d’infraestructures i instal·lacions. S’utilitzaran les dues mateixes pistes, l’Àliga i l’Avet, i la novetat serà un pàrquing a Soldeu, que s’inaugurarà en breus i que permetrà acollir alguna cerimònia.

Copa d’Europa i velocitat

Molt abans d’acollir les finals de la Copa del Món, Andorra acollirà una Copa d’Europa com a prova. La Federació Internacional s’ha compromès verbalment a portar curses masculines de disciplines tècniques. El calendari del 2021 encara no està tancat, però el gerent de la FAE, Carles Visa, va explicar que esperen poder oficialitzar-ho aviat.

El mateix Visa va ser qui va detallar també una altra de les cites que arribaran a Grandvalira, en què del 2 al 4 d’abril del 2020 se celebraran dues curses de la Copa del Món de quilòmetre llançat. Aquesta vegada, però, no seran finals perquè hi haurà una altra cursa que es disputarà posteriorment i per tant aquesta vegada no s’atorgaran els Globus de Cristall al Principat. Amb tot, queda clar que arriben dies de feina i organització a Grandvalira i a la FAE.

UNA "MOTIVACIÓ" EXTRA PER ALS ANDORRANS

Enguany no hi va haver participació andorrana per classificació directa a les finals de la Copa del Món, però l’adjudicació de les del 2023 dona una nova motivació extra als esquiadors del Principat per fer el desitjat salt al Top-30 del circuit mundial. El director esportiu de la FAE, Max Tissot, va assenyalar que “sabem que el nostre nivell està lluny, però estem millor respecte a les finals d’aquest any”, i va recordar que encara queden tres anys i mig. A més, va comentar que li agradaria tenir un representant masculí i un de femení, i va afirmar que els més ben posicionats actualment són Joan Verdú, Axel Esteve i Àlex Rius.

tracking